Päivi Räsänen vaatii kiirehtimään hätäkeskusten tietojärjestelmän uudistusta

20.1.2018 klo 13:21 Politiikka Kristiina Kunnas

– Vuodenvaihteen laajat sähkökatkot osoittavat, että hätäkeskusten tietojärjestelmän uudistusta on kiirehdittävä, sanoo Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen. Hän kysyy kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta vuodenvaihteen laajojen sähkökatkojen aiheuttamista hätänumeron yhteysongelmista.

– Hätänumerot olivat Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueella paikoin poikki lähes viisi vuorokautta ja on valitettavaa, että pitkään valmisteltu hätäkeskusten tietojärjestelmän uudistus on lykkääntynyt, kritisoi KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen.

Räsänen jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen. Hän tiedustelee sitä, kuinka hallitus arvioi kuntien, sähköyhtiöiden ja pelastusviranomaisten toimien onnistumista joulun ajan ja uuden vuoden yli kestäneiden laajojen sähkökatkojen aikana.

Itä-Suomessa sähkökatkot koskivat laajimmillaan lähes 20 000 taloutta. Ongelmat alkoivat kovien lumisateiden koeteltua aluetta joulun jälkeen. Raskas tykkylumi kaatoi puita ja katkoi sähkölinjoja.

Välipäivien aikana koko Pohjois-Karjalan ja Kainuun annettiin alueelle vaaratiedotteet, joissa varoitettiin hätänumeron yhteysongelmista.

Hallituksen on toimittava sen eteen, että kaikki kansalaiset asuinpaikasta riippumatta voisivat kokea olonsa turvalliseksi myös kylmän ja pimeän ajan pidempien sähkökatkojen aikana. – Päivi Räsänen

– Hätänumerot olivat alueella paikoin poikki lähes viisi vuorokautta, Räsänen hämmästelee.

– Hätäkeskusten tietojärjestelmän uudistus on valitettavasti lykkääntynyt. Tavoitteena pitää olla se, että saamme kaikille kuudelle hätäkeskukselle yhteisen, verkottuneen tietojärjestelmän, joka parantaa toimintavarmuutta myös tämän tyyppisissä häiriötilanteissa, sisäministerinä 2011–15 toiminut Päivi Räsänen sanoo.

Räsänen kertaa uuden ERICA-tietojärjestelmän toimintaa. ERICA ohjaa hätäpuhelut ensisijaisesti soittajaa lähinnä olevaan hätäkeskukseen, mutta jos tämä hätäkeskus on ruuhkaantunut, etsitään vapaa hätäkeskuspäivystäjä muista hätäkeskuksista.

Uusi järjestelmä korvaa nykyiset jokaisen hätäkeskuksen omat tietojärjestelmät ja se on hätäkeskusten lisäksi poliisin, pelastustoimen, sosiaali- ja terveystoimen sekä Rajavartiolaitoksen käytössä.

Räsänen muistuttaa, että alkuperäisen aikataulun mukaisesti ERICA- järjestelmän käyttöönotto suunniteltiin toteutettavaksi vuoden 2015 loppuun mennessä.

– Nyt odotetaan uudistuksen toteutuvan tämän vuoden aikana. Hallituksen on toimittava sen eteen, että kaikki kansalaiset asuinpaikasta riippumatta voisivat kokea olonsa turvalliseksi myös kylmän ja pimeän ajan pidempien sähkökatkojen aikana, Päivi Räsänen vaatii kirjallisessa kysymyksessään.

 

Ylös