Kristillisdemokraattien vaikea ratkaisu

23.1.2018 klo 20:31 Kolumnit Aki Ruotsala

Kristillisdemokraattien puoluekokouksen elokuinen päätös olla asettamatta omaa ehdokasta oli vaikea. Se oli sitä erityisesti puolueen puheenjohtajalle, mutta myös meille jokaiselle KD:n 1 300 jäsenelle, jotka vastasimme jäsenkyselyyn aiheesta. Uskon, että jokainen vastasi harkiten ja perusteellisesti.

Puheenjohtajan oma tulkinta jäsenkyselyn tuloksesta oli täysin oikea ja puoluekokouksen päätös looginen. Puoluekokous antoi jäsenilleen vapaat kädet tukea suosikkiaan kilpailussa, mutta suositteli Niinistön valitsijayhdistyksen taakse menemistä.

Onko tällä ratkaisulla odotettavissa kristillisdemokraateille vakavia poliittisia seurauksia? En usko, ei ainakaan negatiivisia. Entä onko sillä vaikutusta puolueen yhtenäisyyteen vaalien jälkeen, että KD:n jäsenillä on eri suosikkeja presidenttipelissä? Ei tietenkään, tämähän on demokratiaa!

Puheenjohtajan oma tulkinta jäsenkyselyn tuloksesta oli täysin oikea ja puoluekokouksen päätös looginen. Puoluekokous antoi jäsenilleen vapaat kädet tukea suosikkiaan kilpailussa, mutta suositteli Niinistön valitsijayhdistyksen taakse menemistä.

KD:n koulutusviikonlopussa marraskuussa Tampereella vertasin politiikan vaikeita ratkaisuja Tuntemattoman sotilaan purolinjan taisteluun. Elokuva on hieno. Kävin katsomassa sen jo toiseen kertaan. Purolinjan taistelussa luutnantti Koskela johtaa motitusvaaran takia pataljoonansa rippeet suokannasten kautta uusiin asemiin saaden haukut taisteluosaston komentajalta. Koskela tekee vaikean päätöksen, mutta pelastaa samalla joukkonsa.

Presidentinvaalit ja niiden jälkeinen aika tulevat osoittamaan niin tuloksellaan kuin tunnelmallaankin sen, oliko puoluekokouksen vaikea päätös oikea. Olen vakuuttunut siitä, että se oli. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa joudutaan tekemään isoja valintoja kun Ruotsin hallituspohja vaihtuu ja se hakee puolustusliitto NATO:n jäsenyyttä – ehkä jo parin vuoden kuluttua. Siksi on tärkeää, että meillä on tehtäväänsä hyvin sisäänajettu  presidentti, jolla on laajaa tukea yli puoluerajojen.

 

Aki Ruotsala on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja
Ylös