Shining Souls -näyttely nostaa esiin suuria persoonia Dietrich Bonhoefferista Rainer Mahlamäkeen – omistettu vainojen uhrien muistolle

23.1.2018 klo 16:57 Kotimaa Kristiina Kunnas

Taiteilija Inna Rogachin näyttelyyn eduskunnan kirjastoon kannattaa mennä vaikuttumaan merkittävistä persoonista ja heidän elämäänsä kunnioittavista taideteoksista. Osa teoksiin valituista persoonista uhrasi elämänsä holokaustissa.

– Mitä enemmän tutkin juutalaisia juuriani ja holokaustia, sitä paremmin tiedostan, miten vähän tiedän, totesi taiteilija Inna Rogatchi näyttelynsä avajaisissa.

Puolassa syntynyt taiteilija on asunut kuvataiteilija-miehensä Michael Rogatchin kanssa jo 1980-luvun lopulta Suomessa, tosin he työskentelevät myös Italiassa ja Yhdysvalloissa. He johtavat Rogatchi -säätiötään.

Sari Essayah ja Inna Rogatchi Shining Souls -taidenäyttelyn avajaisissa eduskunnan kirjastossa. Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapauden ryhmän puheenjohtaja Essayah on näyttelyn suojelija. (Kuva Kristiina Kunnas)

Inna Rogatchin Shining Souls -näyttely on omistettu kansainväliselle Vainojen uhrien muistopäivälle, jota vietetään lauantaina 27. tammikuuta. Näyttely on esillä eduskunnan kirjastossa lauantaihin 3. helmikuuta saakka.

– Holokaustilla on objektiivinen merkitys, eli mitä kaikkineen tapahtui. Subjektiivinen merkitys on se, miten jokainen meistä ottaa vastaan sen shokeeraavan tiedon ja käsittelee sitä, Rogatchi muistutti.

Eduskunnan parlamentaarisen Uskonnon- ja omantunnonvapauden ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah on näyttelyn suojelija.

– Emmehän vaikene, emmehän, Essayah pyysi avauspuheenvuorossaan.

Voimakkaan puheen tilaisuuteen lähetti Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, joka oli estynyt oman Jerusalemin-matkansa vuoksi. Segev-Steinberg on holokaustin kokeneiden vanhempien lapsi.

– Vaikka holokausti koski erityisesti juutalaisia, oli se samalla jättimäinen rikos ihmisyyttä vastaan, ja tapahtui sivilisaation keskuksessa 1900-luvulla samantapaisessa tilanteessa kuin oma aikamme. Jotkut tiesivät, mutta olivat hiljaa, suurlähettilään puheessa muistutettiin.

– 2017 nähtiin antisemitistisiä hyökkäyksiä. Haluan kiittää Suomea ja Suomen hallintoa antisemitismin vastustamisesta.

– Holokausti ei alkanut siitä, kun juutalaisia työnnettiin junaan, vaan paljon aikaisemmin, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik muistutti puheessaan. (Kuva Kristiina Kunnas)

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik kehotti kaikkia toimimaan syrjintää vastaan.

– Tämän päivän tehtävä on muistaa menneisyys. Samalla asioiden pitää kuulua meille kaikille, ja meillä pitää olla syrjintään asenne, että ’tuota en voi hyväksyä, tuota vastustan’, Nadbornik rohkaisi.

– Antisemitismi ei ole vain sitä, että juutalaisia työnnetään junaan, vaan kaikki se, mitä tapahtuu sitä ennen, hän totesi holokaustiin ja sitä edeltäneeseen aikaan – sekä nykyisyyteen – viitaten.

Kansanedustaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman tervehti taiteilijaa ja kutsuvieraita. Hän toi terveiset Israel-ystävyysryhmältä, johon kuuluu 18 kansanedustajaa viidestä eri puolueesta.

Professori, arkkitehti Rainer Mahlamäki ja Inna Rogatchin Mahlamäkeä kunnioittava työ The Light of the Way. Kuvassa Mahlamäen suunnittelema puolanjuutalaisten historian museo Varsovasa muuttuu kuin palavaksi kynttiläksi. (Kuva Kristiina Kunnas)

– Professori Mahlamäen kansainväliset historiallisten museoiden ja kansallisten Holokaustin muistomerkkien projektit ovat huomattavia ja omaa luokkaansa, Rogatchi sanoo.

Mahlamäki on piirtänyt muun muassa Varsovassa sijaitsevan puolanjuutalaisten historian Polin-museon. Seuraavia projekteja on Liettuaan tuleva museo, joka rakennetaan Seduvan kylään. Natsimiehittäjät tuhosivat kylän juutalaisväestön.

– Olen töissäni pyrkinyt kääntämään historian tapahtumia arkkitehdin kielelle. Taiteen kieli on universaali, jossa on mukana emotionaalista ymmärrystä. Olen huomannut, että esimerkiksi Varsovan Polin-museon rakennus on saanut moniuloitteisia merkityksiä. Rogatchin työssä se muuttuu kynttiläksi, joka on tärkeä symboli, Mahlamäki totesi puheessaan.

Shining Souls (loistavat, säteilevät sielut) nimi näyttelylleni tulee Talmudista. Parhaiden ihmisten sielun voima ja valo on niin voimakas, että se näkyy kaikille. Hän voi olla uhri tai hän voi olla auttaja, Inna Rogatchi kertoi.

Rogatchin loistaviin, säteileviin sieluihin pääsi moni, jonka elämä päättyi holokaustiin. Tällainen oli esimerkiksi saksalainen pappi Dietrich Bonhoeffer. Tai puolalainen lääkäri ja orpokodin johtaja Janusz Korzcak, joka ei tarjouksista huolimatta halunnut paeta Varsovan getosta, vaan lähti yhdessä lastenkotinsa lasten kanssa junalla Treblinkaan, ja päätyi näiden kanssa kaasukammioon. Aikalaisten mukaan hän pyrki viimeiseen asti huolehtimaan orvoistaan ja rauhoittamaan näiden pelkoa ja ahdistusta.

– Minulle hän on yksi jäsen laajennetussa perheessäni, Rogachi kirjoittaa teoksensa omistuskirjoituksessa.

Inna Rogatchi: Shining souls – Champion of Humanity, Helsinki Edition 2018.
Taidenäyttely humanismin sankareista, 22. tammikuuta –3. helmikuuta, eduskunnan kirjastossa, Aurorankatu 6, Helsinki.
Avoinna eduskunnan kirjaston aukioloaikoina: ma 9 – 16.15, ti, ke, to 9 – 18, la 9 – 15

Inna Rogatchin teos Memory Garden (muistopuutarha) kunnioittaa Janusz Korzcakin elämäntyötä. Puolanjuutalainen lääkäri, pedagogi ja orpokodin johtaja (1878–1942) uhrasi elämänsä Treblinkan tuhoamisleirillä yhdessä orpokodin lasten kanssa, jotta sai olla näiden kanssa loppuun saakka rohkaisten ja tukien – vaikka hänelle itselleen tarjottiin pakomahdollisuutta.

Ylös