Peter Östman vainojen muistopäivänä: Meidän on nähtävä antisemitismin leviämisestä aiheutuvat uhat

27.1.2018 klo 12:14 Politiikka Kristiina Kunnas

– On vaikea ymmärtää, miten joku pystyi holokaustin kaltaisiin julmuuksiin? Miten järjestäytynyt yhteiskunta, eurooppalainen maa, on voinut syyllistyä siihen kaikkeen? Meidän on ymmärrettävä, että niin tapahtui ja että niin voi tapahtua uudelleen, toteaa kansanedustaja Peter Östman vainojen muistopäivänä.

Kansanedustaja Peter Östman kunnioittaa holokaustin muistopäivää blogikirjoituksessaan.

Hän nostaa tekstissään esille sen, kuinka aikoinaan keskitysleirien porttien avauduttua ympäröivä maailma joutui todistamaan maailman historian kauheimpia julmuuksia.

– On vaikea ymmärtää, miten joku pystyi senkaltaisiin julmuuksiin. Miten järjestäytynyt yhteiskunta, eurooppalainen maa, on voinut syyllistyä siihen kaikkeen? Meidän on ymmärrettävä, että niin tapahtui ja että niin voi tapahtua uudelleen, Östman painottaa.

– Valitettavasti näemme nyt uuden antisemitismin aallon, joka leviää Euroopassa, jopa meidän omassa maassamme.

Valitettavasti näemme nyt uuden antisemitismin aallon, joka leviää Euroopassa, jopa meidän omassa maassamme.

Östman muistuttaa, että Lähi-idän ongelmiin etsitään usein syytä uskonnosta. Joillakin alueilla asiaan liittyy radikalisoitumista ja muslimien ääriliikkeitä.

– Iranin hallitus ilmoittaa säännöllisesti, että Israelin valtio, kuten myös kaikki juutalaiset, on hävitettävä. Ääriryhmät Hamas ja Hizbollah tuovat jatkuvasti esille vihansa juutalaisia ​​kohtaan. Lisäksi palestiinalaishallinto rohkaisee antisemitismiin koulujen oppikirjoissa.

– Antisemitismiä koskevassa värittyneessä yhteiskunnallisessa keskustelussa ohitetaan monesti se asia, että keskustelu koskee Israelia.

Östmanin mukaan ei voi keskustella Israelin turvallisuusongelmista, ellei nähdä arabimaailman suunnalta tulevaa vihaa Israelia kohtaan.

– Tämä tapahtuu muun maailman hiljaisella hyväksynnällä.

– Arabit eivät hyväksy Israelia naapurivaltioksi, koska Israel on demokraattinen kansakunta ja avoin yhteiskunta, joka haastaa ne, jotka haluavat nähdä yhteiskunnan muuna kuin demokraattisena oikeusvaltiona, Östman jatkaa.

– Antisemitismi, jota näemme eurooppalaisessa yhteiskunnassa lisääntyvän, on vain osa siitä, jota juutalaiset kokevat jokapäiväisessä elämässä nykypäivän Israelissa.

Östman on Kristillisdemokraattien toisen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä. Hän on KD-eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ja toimii myös eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana.

– Kun tänään vainojen päivänä muistelemme holokaustin uhreja, meidän pitää myös pohita, miten vastaamme yhä kasvavaan antisemitismiin. Päivä muistuttaa meitä Euroopan pahimmista historian tapahtumista, mutta myös siitä pahuudesta, jota ihminen voi toiselle ihmiselle tehdä.

– Antisemitismi, joka johti siihen, että natsisaksalaiset tuhosivat yli kuusi miljoonaa juutalaista, romania, kehitysvammaista ja muuta vähemmistön edustajaa, oli julma teko ja totaalinen epäonnistuminen koko ihmiskunnan historiassa.

– Meidän on nähtävä ja ymmärrettävä nykyiset uhat. Emme saa olettaa, että aika olisi nyt toinen, Östman päättää.

 

Ylös