Niinistön murskavoitto varmistui: ”Vastaan nyt paljosta”

28.1.2018 klo 21:48 Politiikka Samuli Rissanen

Presidentinvaalien tulos noudattaa melko hyvin mielipidetiedusteluja, joita ennakkoäänestysviikon aikana tehtiin. Niinistö itse odotti suurempaa pudotusta kannatukseensa.

Istuvan presidentin ja valitsijayhdistyksen ehdokkaan Sauli Niinistön murskavoitto on varma, kun äänistä on laskettu lähes 99 prosenttia. Äänestysprosentti jäi tällä kertaa alle 70:n ja oli 69,9.

Niinistön äänipotti on muhkea, 62,7 prosenttia. Tulos noudattelee ennakkoäänestysviikon aikana tehtyjä mielipidetiedusteluja.

– Tunnen, että vastaan nyt paljosta ja että tähän huutoon on vastattava

– Tunnen, että vastaan nyt paljosta ja että tähän huutoon on vastattava, Niinistö sanoi tuloksen varmistuttua.

Vihreiden Pekka Haavisto on saamassa 12,4 prosenttia äänistä ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen 6,2 prosenttia.

Haavisto on kakkonen useimmissa vaalipiireissä ja Helsingissä Haavistoa äänesti joka neljäs. Laura Huhtasaari kiilasi Haaviston ohi Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Väyrynen nousi hopealle puolestaan Lapin ja Oulun vaalipiireissä.

Niinistö otti selvän voiton myös suurissa kaupungeissa. Espoosta Niinistö keräsi 68 prosenttia, Vantaalla 65 prosenttia, Turussa 62 prosenttia ja Tampereella 60 prosenttia. Helsingissä Niinistö keräsi vajaat 55 prosenttia äänistä.

Tämä on nykymuotoisten presidentinvaalien ensimmäinen kerta, kun presidentti tulee valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Aina aiemmin valintaan on tarvittu toinen kierros. Presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla vuodesta 1994 lähtien.

Ylös