SAK:n liittojen yhteinen mielenilmaus pysäyttää julkisen liikenteen Helsingissä perjantaina

30.1.2018 klo 10:16 Politiikka Samuli Rissanen

Metrot, raitiovaunut ja liki koko bussiliikenne pysähtyvät HSL-alueella perjantaina SAK:n mielenilmauspäivän takia, kertoo Helsingin seudun liikenne. Lähijunat kulkevat HSL:n mukaan normaalisti.

Metrot ja raitiovaunut seisahtuvat koko perjantaiksi. Bussiliikenteen puolestaan odotetaan käynnistyvän jälleen perjantai-iltana kuudesta lähtien.

Liikenteen seisahtuminen juontuu SAK:n liittojen yhteisestä Ääni työttömälle-mielenilmauksesta, joka järjestetään perjantaina Helsingissä. Raitiovaunu- ja metrohenkilöstö kuuluu Julkisten ja hyvinvointialan liittoon JHL:ään.

Ammatiliitot osoittavat mieltään vuoden alussa voimaan astunutta työttömien aktiivimallia vastaan.

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen on allekirjoittanut tähän mennessä yli 134 000 suomalaista.

Laki työttömien aktiivimallista on vahvistettu ja sen perusteella työttömyysturvaa voidaan leikata 4,65 prosentilla, jos työtön ei ole osoittanut aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin.

Ammattiliittojen mukaan lakia ei ole valmisteltu kolmikantaisesti. SAK ja JHL eivät ole olleet mukana lain valmisteluissa. Liitoista muistutetaan, että kilpailukykysopimus hyväksyttiin aikoinaan sillä ehdolla, ettei työttömyysturvaan tule lisäleikkauksia.

– Hallitus leikkasi työttömyysturvaa jo vuoden 2017 alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen 100 päivällä ja muut heikennykset leikkasivat turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla, liitoista muistetaan.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan maan hallitus rikkoi kilpailukykysopimusta tuomalla aktiivimallin käyttöön. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan aktiivimalli vie pohjan sopimiselta.

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen on allekirjoittanut tähän mennessä yli 134 000 suomalaista.

Ylös