Hallituksen politiikan ja aktiivimallin vastustajia Lappia myöten kokoontuu parhaillaan Senaatintorille

2.2.2018 klo 10:43 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen politiikan ja aktiivimallin vastainen mielenilmaus on keräämässä tuhansia mielenosoittajia Helsingin Senaatintorille pohjoisinta Lappia myöten.

SAK:n liittojen järjestämällä Ääni työttömälle-mielenilmauksella vaaditaan hallituksen toimeenpaneman aktiivimallin perumista. Vuoden alussa voimaan tullut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa ja kohtelee ammattiliittojen mukaan työttömiä epäoikeudenmukaisesti.

Mielenilmauksella vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja.

Senaatintorille odotetaan tuhansia ihmisiä. YLE:n mukaan mieltään osoittamaan on lähtenyt pelkästään Pirkanmaalta noin tuhat ihmistä.

Mieltään osoittamaan on lähtenyt pelkästään Pirkanmaalta noin tuhat ihmistä.

SAK:n järjestöpäällikkö Eija Harjula kertoi YLE:n aamuTV-lähetyksessä, että busseja on tulossa ympäri maata, aina pohjoisinta Lappia myöten. Esimerkiksi Rovaniemeltä Senaatintorille tuleva bussi oli Harjulan mukaan lähtenyt liikkeelle jo eilen illalla yhdentoista aikaan.

Senaatintorilla kuullaan SAK:n vaihtoehto aktiivimalliin. SAK on esittänyt hallituksen aktiivimallien vaihtoehdoksi kannustavaa työllistymismallia. Siinä työttömille määrättävät karenssit ovat selvästi lievempiä ja tarjolla olisi enemmän tukea ja henkilökohtaista palvelua.

Lisäksi paikan päällä kuusi opposition ja hallituksen kansanedustajaa kohtaavat kolmessa kaksintaistelussa. Jokaisessa kohtaamisessa käsitellään yhtä aktiivimalliin liittyvää kysymystä.

SAK:n järjestämän mielenilmauksen lisäksi eri aloilla järjestetään pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastustavia poliittisia lakkoja, jotka ovat jo seisauttaneet osan joukkoliikenteestä, sulkeneet satamia ja hidastavat muun muassa jätteidenkuljetuksia ja kauppojen ruokatäydennyksiä.

AKT:n lisäksi työnseisauksissa ovat mukana myös Rakennusliitto ja Teollisuusliitto.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kritisoinut lakkoja ylimitoitetuiksi ja vastuuttomiksi. Teknologiateollisuus on puolestaan laskenut, että sen edustamilla teollisuusaloilla lakosta koituu 230 miljoonan euron menetykset.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan vuoden alussa. Mallissa työttömyyskorvausta leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:aa tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistämispalveluihin viitenä päivänä.

Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi yli 140 000 allekirjoitusta.

Ylös