Sipilä puolustaa aktivoinnin tarvetta: ”Ansiosidonnaisen keston lyhentämisellä on ollut vaikutusta”

1.2.2018 klo 18:01 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä antaa KD:lle tunnustusta yrittäjävähennyksen esiintuomisesta ainoana oppositiopuolueena.

Hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamiseksi on ollut pitkä ja epätoivoiselta vaikuttava urakka, mutta kolmen vuoden jälkeen hallitus on nousukauden siivittämänä päässyt ensimmäistä kertaa tavoittelemalleen uralle.

Työllisyysasteen saavuttamiseksi on käytetty kovia ja epäsuosittujakin keinoja, mutta Sipilä seisoo ratkaisujen takana.

Hänen mukaansa ilman aktivointia ja työttömyystukeen tehtyjä leikkauksia työllisyys ei olisi parantunut nykyistä vauhtia.

– Ansiosidonnaisen lyhentäminen 400 päivään oli epäsuosittu keino, mutta näyttää vaikuttavan

– Ansiosidonnaisen lyhentäminen 400 päivään oli epäsuosittu keino, mutta näyttää vaikuttavan, Sipilä kertoi Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän järjestämässä kasvuyritystapahtumassa Helsingissä tänään.

Aktiivimallilla ei Sipilän mukaan ratkaista työllisyysasteeseen liittyviä tavoitteita, mutta kartoitusta siitä, paljonko ihmisiä on todella työmarkkinoiden käytössä, on tehtävä.

Hän muistuttaa, että osa työttömistä tarvitsisi apua, hoitoa ja kuntoutusta, jotta työkyky palautuisi.

Työllisyysaste ei nouse myöskään ilman yrityksiä, joiden synnyttämistä ja kasvua hallitus on tukenut erilaisin rahoitusinstrumentein. Finnveran lisäksi pankit, muun muassa Op ja Nordea ovat tarjonneet yrityksille välirahoitusta.

Pienet yritykset ovat sen sijaan tarttuneet hanakasti esimerkiksi Business Finlandin 5000 euron innovaatioseteliin, josta on tullut suosittu, matalan kynnyksen rahoitusmuoto.

Ulkomaisille osaajille, vaikkapa unkarilaiselle koodaajalle, on tarjottu startup-viisumia, jolla työlupa heltiää helpommin. Erityisaloilla oleskeluluvan on voinut saada heti kahdeksi vuodeksi.

Kristillisdemokraateille Sipilä antoi tunnustusta yrittäjävähennyksen esiintuomisesta.

– Olette ainoa oppositiopuolue, joka on sitä pitänyt esillä ja puolustanut, Sipilä myönsi.

Ylös