Peter Östmanin mukaan Puolan holokaustilaki rikkoisi törkeästi sananvapautta

2.2.2018 klo 18:24 Politiikka Samuli Rissanen

Puola on hyväksymässä lain, jonka mukaan keskitysleirien kutsuminen puolalaisiksi leireiksi voi johtaa enintään kolmen vuoden vankeustuomioon. Kristillisdemokraattien Peter Östman pitää holokaustilakia pöyristyttävänä.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää täysin pöyristyttävänä, että Puola eurooppalaisena maana aikoo kriminalisoida historiallisten todisteiden valossa ilmaistujen mielipiteiden ja tosiasioiden esittämisen.

Östmanin mukaan keskeisin argumentti lain hylkäämiselle on se, että se rikkoisi törkeästi ihmisoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta.

Keskeisin argumentti lain hylkäämiselle on se, että se rikkoisi törkeästi ihmisoikeuksiin kuuluvaa sananvapautta

Muun muassa Yhdysvallat ja Israel ovat kritisoineet lakia kansainvälisesti  Holokaustilakia ei ole vielä hyväksytty, vaan se edellyttää vielä Puolan presidentin hyväksyntää.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman toivoo, että Puolan presidentti hylkää maassa vireillä olevan holokaustilain, joka rikkoo sananvapautta. (Kuva:Samuli Rissanen)

–  Toivottavasti Puolan presidentti suhtautuu vakavasti kritiikkiin ja estää lain voimaantulon. Demokraattisen oikeusvaltion päämieheltä se olisi ainut oikea ratkaisu, Östman toteaa.

Yle uutisoi tällä viikolla, että Puola on hyväksymässä lain, jonka mukaan toisen maailmansodan aikaisten keskitysleirien kutsuminen puolalaisiksi leireiksi voi johtaa jopa kolmen vuoden vankeustuomioon.

Saman pituiseen vankeusrangaistukseen voivat johtaa myös syytökset Puolan osallisuudesta kolmannen valtakunnan rikoksiin.

 

Ylös