Paula Risikosta eduskunnan uusi puhemies-kokoomuksen ministerikierrätys käynnissä

5.2.2018 klo 13:00 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Paula Risikko on valittu eduskunnan uudeksi puhemieheksi. Risikko sai vaalissa 157 ääntä.

Kokoomuksen Paula Risikosta tulee eduskunnan uusi puhemies. Hän sai vaalissa 157 äääntä. Kokoomuksen Ilkka Kanervaa äänesti 16 edustajaa. Simon Elo, Maria Lohela ja Juhana Vartiainen saivat kukin yhden äänen. Kaksi edustajaa äänesti tyhjää.

Eduskunnan puhemies valittiin kevätkauden ensimmäisessä täysistunnossa tänään.

Kyseessä on vaalikauden viimeiset valtiopäivät, jotka jatkuvat suunnitelman mukaan vuoden 2019 huhtikuussa pidettäviin eduskuntavaaleihin saakka.

Risikko on 57-vuotias terveystieteiden tohtori ja kokoomuksen Vaasan vaalipiirin kansanedustaja vuodesta 2003. Viime kaudella Risikko toimi sosiaali- ja terveysministerinä ja parhaillaan sisäministerinä.

Eduskunta on aloittanut tänään kevätistuntokautensa äänestämällä itselleen uuden puhemiehistön. Virallisesti vuoden 2018 valtiopäivät avataan huomenna eduskunnassa. (Kuva:Samuli Rissanen)

Risikon valinta tarkoittaa siten sisäministerin vaihtumista ja ministerikierrätystä kokoomuksen sisällä. Vahvimpana nimenä uudeksi sisäministeriksi pidetään kokoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkästä.

Käytännössä puhemiehistön kokoonpano noudattaa eduskuntapuolueiden voimasuhteita. Sinisten Maria Lohela sai väistyä puhemiehen paikalta, kun perussuomalaiset hajosi ja kokoomuksesta tuli eduskunnan toiseksi suurin puolue.

Kansanedustaja Tuula Haatainen on SDP:n ehdokas eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi ja Keskusta ehdottaa, että eduskunnan varapuhemiehenä jatkaisi kansanedustaja Mauri Pekkarinen.

Varapuhemiesvaali on parhaillaan käynnissä.

Eduskuntaryhmät ovat aiemmin tänään valinneet omat ryhmäjohtajansa. Pääsääntöisesti ryhmien puheenjohtajistot jatkavat entisillä kokoonpanoillaan. Kyseessä on vaalikauden viimeiset valtiopäivät, jotka jatkuvat suunnitelman mukaan vuoden 2019 huhtikuussa pidettäviin eduskuntavaaleihin saakka.

Ylös