Eduskunnan puhetta johtaa kokenut kolmikko

5.2.2018 klo 16:22 Politiikka Samuli Rissanen

Vastavalittu eduskunnan puhemiehistö sai ensimmäiseksi kommentoitavakseen kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ja eduskunnan pikkujoulujen vieton.

Eduskunta valitsi kevätistuntokautensa ensimmäisessä täysistunnossa puhemiehikseen kokeneen kolmikon. Puhemieheksi valitun kokoomuksen Paula Risikon vanavedessä varapuhemiehiksi valittiin keskustan Mauri Pekkarinen ja Sdp:n Tuula Haatainen.

Eduskunnan puhemiehen paikkaa pidetään valtakunnan toiseksi tärkeimpänä tehtävänä, heti presidentin jälkeen.

– Tällainen ovi on harvoin auki

Risikkokin arvotti uuden tehtävänsä korkealle. Hän perusteli lyhyesti ja ytimekkäästi syyn, miksi oli valmis jättämään painavan sisäministerin salkun ja ryhtymään puhemieheksi.

– Tällainen ovi on harvoin auki, hän sanoi puhemiehen tehtävästä.

Eduskunnan puhemiehen paikka aukesi kokoomukselle, kun perussuomalaiset hajosi ja sinisten ryhmään siirtynyt Maria Lohela joutui luopumaan paikasta.

Tuore puhemies linjasi tärkeimmiksi teemoikseen turvallisuuden ja syrjäytymisen ehkäisyn. Hänen mielestään kansanedustajien sopeutumiseläke ei ole tästä päivästä ja siihen tehdään muutoksia.

Risikko aikoo keskustella muutoksista ryhmien puheenjohtajien ja puhemiesneuvoston kanssa käytyään ensin aiheesta tehdyt selvitykset läpi.

– Sopeutumiseläke ei nykymuotoisena sovi tähän yhteiskunnalliseen tilanteeseen, hän perusteli.

Riskolta tiedusteltiin valintojen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa muun muassa eduskunnan pikkujouluista, joista viimeisimmät aiheuttivat kohuotsikoita.

Risikon mukaan aihe ei ole päällimmäisenä mielessä helmikuun alussa, mutta joitakin muutoksia juhlintaan on tulossa.

– Ennen joulua tästä arvokkaasta talosta kuului sellaista viestiä, mikä ei ole tälle talolle hyväksi. Näin ei voi käydä enää koskaan, Risikko sanoi.

– Sen voin sanoa, että täysistunnon aikana pikkujouluja ei enää järjestetä.

Konkaripoliitikkojen kaarti

Eduskunnan puhemies Paula Risikko, 57, on Vaasan vaalipiiristä. Hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003. Aiemmin Risikko on toiminut peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä, sisäministerinä sekä eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Koulutukseltaan Risikko on terveystieteiden tohtori.

Eduskunnan 1.varapuheenjohtaja Mauri Pekkarinen.

Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen, 70, on Keski-Suomen vaalipiiristä. Hän on ollut kansanedustajana vuodesta 1979. Pekkarinen on toiminut sisäasiainministerinä, kauppa- ja teollisuusministerinä, ministerinä sisäasiainministeriössä ja elinkeinoministerinä. Koulutukseltaan Pekkarinen on yhteiskuntatieteiden maisteri.

Eduskunnan toinen varapuhemiesTuula Haatainen.

Toinen varapuhemies Tuula Haatainen, 57, on Helsingin vaalipiiristä. Hän on toiminut kansanedustajana vuosina 1996–2007 ja jälleen vuodesta 2015 alkaen. Aiemmin Haatainen on toiminut opetusministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajana. Koulutukseltaan Haatainen on valtiotieteen maisteri ja sairaanhoitaja.

Ylös