Taksiliitto varoittaa: Hinnat ja palvelut pirstaloituvat, kun kilpailu vapautuu

6.2.2018 klo 08:15 Kotimaa KD Lehti

Kilpailu- ja kuluttajavirasto toivoo hintojen putoavan ja palvelujen lisääntyvän.

Kilpailu taksiliikenteessä vapautuu heinäkuun alussa. Kyseessä on suuri murros, joka vaikuttaa taksikyytien hintoihin ja tarjottaviin palveluihin.

– Yleensä kun kilpailu avataan, syntyy uusia palveluja, arvioi Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja Timo Mattila.

Hänen mukaansa hinnatkin ehkä laskevat, mikä saattaa lisätä taksien kysyntää.
Mattila vertaa tilannetta halpabussiyhtiö Onnibusin tuloon markkinoille, mikä pakotti VR:n laskemaan hintojaan. Seurauksena on ollut kysynnän kasvu rautateillä.

Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen huomauttaa, että uudistuksen myötä taksikyytien hinnat, palvelut, autojen laatu ja kyytien saatavuus eriytyvät.

– Tulee varmasti kiinteähintaisia palveluita, vyöhykepalveluita, aikaan sidottua hinnoittelua ja kilometreihin sidottua hinnoittelua. Hinnoittelu tulee pirstaloitumaan, Koskinen kertoo.

Koskinen arvioi, että sääntelyn päätyttyä alalle tulee aluksi lisää tarjontaa samalla tavalla kuin muillakin aloilla sääntelyn loputtua. Hänen mukaansa Suomessa taksien määrä on kuitenkin tällä hetkellä suuri.

Hänen mukaansa jotkut taksiyhtiöt profiloituvat palvelun laadulla, jotkut hinnoilla, jotkut kalustolla, jotkut erityispalveluilla ja jotkut muulla tavoin.

Jos hinnat pirstaloituvat voimakkaasti, mieleen tulee helposti se, että kuluttajan on vaikea verrata eri hintoja. Mattila kiistää tämän.

– Sinne on tulossa määräyksiä, miten hinta pitää ilmoittaa. Eivätköhän asiakkaat saa selville hinnat ihan samalla tavalla kuin ennenkin, hän sanoo.

Koskinen arvioi, että sääntelyn päätyttyä alalle tulee aluksi lisää tarjontaa samalla tavalla kuin muillakin aloilla sääntelyn loputtua. Hänen mukaansa Suomessa taksien määrä on kuitenkin tällä hetkellä suuri.

– Jos meille käy niin kuin Ruotsissa, autojen määrä vähenee, Koskinen ennustaa.

Mattilan mukaan on vaikea sanoa, miten taksien määrän käy.

– Voi kuvitella, että tulee uusia yrittäjiä, kun tällainen tilaisuus aukeaa alalle. Mutta poistuuko vanhoja, on toinen kysymys.

Lähde: STT–Antti Autio
Ylös