Kehitysyhteistyöjärjestöille vajaat 207 miljoonaa euroa

10.2.2018 klo 10:49 Kotimaa KD Lehti

Suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt saivat kehitysyhteistyöohjelmiinsa vuosille 2018–21 vajaat 207 miljoonaa euroa, kertoi ulkoministeriö perjantaina. Tukea saa yhteensä 22 ohjelmaa.

Viisi suurinta tuensaajaa ovat Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Fida International, Plan Suomi ja Suomen Punainen Risti.

Viisi suurinta tuensaajaa ovat Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Fida International, Plan Suomi ja Suomen Punainen Risti.

– Määrärahoja on tulevina vuosina yhtä paljon kuin vuonna 2017. Sillä summalla tähdätään mahdollisimman laajaan ja vaikuttavaan työhön. Nyt tukea on lisätty niille järjestöille, jotka pärjäsivät kokonaisarvioinnissa parhaiten, perusteli sisäministeriksi siirtymässä oleva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).

Tukea saavien kehitysyhteistyöohjelmien toiminta keskittyy vahvasti Itä-Afrikkaan, Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan sekä Lähi-itään. Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat joutuneet tiukkaan säästökuuriin tällä hallituskaudella, sekä lopettamaan projektejaan, sillä määrärahat vähenivät ratkaisevasti hallituksen leikkauksissa.

Vuonna 2018 valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat kokonaisuudessaan 886 miljoonaa euroa. Ulkoministeriön hallinnoiman varsinaisen kehitysyhteistyön osuus on 544 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi tietoja viiden vuoden takaa. Ulkoministeriön tiedoista selviää, että Suomi antoi vuonna 2013 kehitysapua 1 081 miljoonaa euroa, mikä vastasi 0,56 prosenttia Suomen bruttokansantulosta. BKTL-osuus kasvoi hiukan edellisvuodesta 2012, jolloin se oli 0,53 prosenttia. Rahamääräisesti kasvua vuodesta 2012 oli 54 miljoonaa euroa. Myös Suomen apu kaikkein köyhimmille maille kasvoi vuonna 2013 jonkin verran.

Lähteet: STT, kdlehti.fi

 

Ylös