KD vetoaa muihin puolueisiin, jotta ne liittyisivät äitiyslakia vastustavaan rintamaan

16.2.2018 klo 16:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit vetoavat muihin puolueisiin, jotta ne kansanedustajat, joiden mielestä lapsella on oikeus tuntea biologiset vanhempansa ja myös mahdollisimman usein saada tunnustettu isä, lähtisivät tukemaan KD:n vastalausetta asiassa.

Kristillisdemokraatit jäi ainoaksi eduskuntaryhmäksi, joka puolusti lasten oikeutta isään, kun eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään puoltaa kansalaisaloitteessa ehdotetun äitiyslain säätämistä.

Äitiyslaista keskustellaan eduskunnan suuressa salissa ensi viikolla ja ratkaisevat päätökset tehdään lähiviikkoina.

Aloitteen myötä lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa myös äidiksi, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla.

– Jos hedelmöityshoitolakia muutetaan, tulisi lapsen oikeutta isään vahvistaa. Nyt on tapahtumassa päinvastoin, KD:n edustajat arvioivat.

Lakivaliokunnan kd-jäsen Antero Laukkanen jätti mietintöön vastalauseen, jossa esitetään aloitteen hylkäämistä.

Kristillisdemokraattien koko eduskuntaryhmä on vastalauseen takana. KD:n mielestä aloitteessa huomioidaan puutteellisesti lapsen etu ja murennetaan vakiintunut äitiyskäsitys.

– Lainsäädännöllä ei pidä edistää tilanteita, jotka merkitsevät sitä, ettei lapselle voida koskaan vahvistaa isää, vaikka kaikki osapuolet sitä myöhemmin haluaisivat, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän yhteisessä kannanotossa todetaan.

Samalla Kristillisdemokraatit vetoavat muihin puolueisiin, jotta ne kansanedustajat, joiden mielestä lapsella on oikeus tuntea biologiset vanhempansa ja myös mahdollisimman usein saada tunnustettu isä, lähtisivät tukemaan Laukkasen tekemää vastalausetta asiassa.

Kristillisdemokraatit eivät aiemminkaan ole kannattaneet sellaisia hedelmöityshoitoesityksiä, joilla suljetaan lapselta oikeus sekä isään että äitiin.

– Jos hedelmöityshoitolakia muutetaan, tulisi lapsen oikeutta isään vahvistaa. Nyt on tapahtumassa päinvastoin, KD:n edustajat arvioivat.

Heidän mielestään lainsäädännön lähtökohtana tulee olla lapsen oikeus äitiin ja isään, ei vanhempien oikeus lapseen.

 

Ylös