”Monet perheet valitsevat kotihoidon, koska päivähoidon laatu on niin heikkoa”

22.2.2018 klo 17:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen moittii hallitusta varhaiskasvatuksen niukasta henkilömitoituksesta ja ylisuurista ryhmistä. Osa vanhemmista ei vie lapsiaan päivähoitoon, koska hoidon taso on niin heikkoa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kiinnitti eduskunnan huomion torstaisella kyselytunnilla päiväkotien paikoin kaoottiseen tilanteeseen. Henkilöstömitoitus on niukka ja ryhmät ylisuuria.

Räsänen nosti esimerkiksi julkisuudessakin olleen helsinkiläisen lastentarhanopettajan lausunnon, jossa tämä kertoi, ettei veisi omaa lastaan päiväkotiin, jossa itse työskentelee.

Räsäsen mukaan tilanne on kaoottinen. Varhaiskasvatuksen taso on laskenut tällä hallituskaudella, sillä hallitus on suurentanut varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja.

– Monet perheet valitsevat lapsen kotihoidon, koska päivähoidon laatu on niin heikkoa

– Monet perheet valitsevat lapsen kotihoidon, koska päivähoidon laatu on niin heikkoa

Suuntaus sopii Räsäsen mukaan huonosti yksiin hallituksen perheevapaajärjestelmää koskevan suunnitelman kanssa, joka tosin ajoi jo kertaalleen karille. Hallitus oli aikeissa siirtää painopistettä kotihoidosta kunnalliseen päivähoitoon.

Räsäsen kysymykseen vastannut ministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan henkilöstömitoituksen ovat lakiin kirjattuja, mutta kaikissa kunnissa mitoitusta ei noudateta täsmällisesti.

Grahn-Laasosen mukaan epäkohtiin puuttuminen on aluehallintovirastojen tehtävä.

Ylös