OECD: KD:n kannattama perusturvamalli nostaisi 90 000 ihmistä köyhyydestä

28.2.2018 klo 10:07 Kotimaa Esa Erävalo

OECD suosittaa Suomen perusturvan korjaukseen Universal Credit tyyppistä mallia. Se nostaisi jopa 90 000 ihmistä köyhyydestä. Sen sijaan perustulo vain lisäisi köyhyyttä.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä on rakentanut puolueelle perusturvamallia Ison-Britannian Universal Credit -mallin pohjalta.

– Ideana on yhdistää perusturvaetuudet yhdeksi ja panostaa työttömien palveluihin. Tänään malli on saanut merkittävän tukijan, kun OECD suosittaa samaa mallia Suomelle, iloitsee Maanselkä.

OECD on laskenut Suomen perusturvauudistuksen pohjaksi kahta eri mallia: perustuloa sekä KD:n ehdottamaa Universal Credit-mallia (UC-mallia). Tänään julkaistujen tulosten perusteella perustulon käyttöönotto lisäisi köyhyyttä merkittävästi. Jopa 150 000 henkilöä joutuisi alle köyhyysrajan. Työikäisistä köyhyyteen putoaisi 3.6% nykyistä enemmän.

Perustulo lisäisi köyhyyttä 150 000 henkilöllä, UC-malli vähentäisi köyhyyttä 90 000 henkilöllä.

Sen sijaan KD:n kannattama UC vähentäisi merkittävästi köyhyyttä, jopa 90 000 henkilöllä. Lisäksi UC parantaisi merkittävästi työnteon kannustimia, lisäisi läpinäkyvyyttä, vähentäisi byrokratiaa ja jopa parantaisi sosiaaliturvan tasoa. Tulokset pohjautuvat monimutkaisiin taloudellisiin laskelmiin.

Asmo Maanselkä, onko tämä liian hyvää ollakseen totta?

– No ei tässä sitten olla ihan väärässä olla oltu. Itsekin arvioin, että kaikista köyhimmät ihmiset hyötyisivät eniten mallista, kun byrokratia helpottuisi. Mutta että 90 000 ihmistä nousee köyhyydestä, se on kyllä äkkiseltään niin hyvä tulos, että sitä vaikea edes uskoa todeksi.

OECD ei ole mikään pieni tekijä. OECD:n apulaispääsihteerinä toimii Suomen entinen pääministeri Mari Kiviniemi. OECD tavoitteena on koota yhteen demokratiaan ja markkinatalouteen sitoutuneiden maiden hallituksia eri puolilta maapalloa edistämään vakaata taloudellista kasvua, parantamaan elintasoa, ylläpitämään taloudellista vakautta. Tästä syystä eri maiden hallitukset ottavat OECD:n suositukset vakavasti. Tänään julkaistut skenaariot on mallinnettu OECD:n TaxBen -mallilla ja TUJA-mikrosimulointimallilla.

– En epäile, etteikö OECD osaisi laskea, mutta työnteon tekeminen kannattavaksi on vaikea laskuharjoitus. Siihen vaikuttavat monet reunaehdot ja varaukset sekä dynaamiset vaikutukset. Huomenna pääsen jututtamaan OECD:n laskelmat tehnyttä norjalaista ekonomistia, Jon Pareliussenia. Pitää miettiä hyviä kysymyksiä, pohtii Maanselkä.

OECD:n raportin kuvasta näkyvät erot Universal Credit ( Kannustava perusturva ja Basic Income ( perustulo) välillä. Ensimmäisessä kuvassa on köyhyysraja katkoviivalla nyt ja jälkeen uudistusten. Perustulo nostaa köyhyyttä ja Universal Credit-malli vähentää köyhyyttä. 

Ajatushautomo Kompassi julkaisi vuoden vaihteessa Maanselän kirjan Kannustava perusturva, joka on saanut hyviä arvosteluja alan professoreilta. Kirjaa on jaettu jo yli 1000 kappaletta. Puoluesihteerillä on riittänyt kiirettä erityisesti Eduskunnassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pyysi esittelemään kirjan kansanedustajilleen ja ministereilleen

– Ihmeellisin juttu oli, kun Kokoomuksen eduskuntaryhmä pyysi esittelemään kirjan kansanedustajilleen ja ministereilleen. Siinä vähän piti hieroa silmiään, että missähän sitä on.

Maanselän ajatuksista ovat siis innostuneet oikeiston vaikuttajat. Joitain soraääniä on kuulunut vasemmiston suunnalta. Nyt OECD:n tulosten pohjalta mallista näyttää olevan hyötyä myös yhteiskunnan köyhimmille. Eikö mallin oikeistolaistuminen ole käynyt mielessä?

– Kyllä etusijalla pitää olla, että kaikkein köyhimmät ihmiset pääsevät työn avulla irti köyhyydestä. Sitä on vaikea minkään poliittisen puolueen vastustaa, arvioi Asmo Maanselkä.

Ylös