Sari Tanus kritisoi voimakkaasti äitiyslain hyväksymistä: ”Paksut liberaalilasit sokaisivat monien silmät”

28.2.2018 klo 15:04 Politiikka Samuli Rissanen

 

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan on aivan käsittämätöntä, että eduskunta hyväksyi viime kaudella kiireellä rustatun, epäkohtia vilisevän äitiyslain.

Esitystä markkinoitiin Tanuksen monin virheellisin perustein harhaanjohtavasti siten, että lapsella olisi heti syntymästä kaksi juridista vanhempaa ja ettei se veisi keneltäkään teoreettisestikaan isää.

– Paksut liberaalilasit sokaisivat monien kansanedustajien silmät eivätkä monet todellisuudessa käsittäneet, mitä kaikkea esitys käytännössä merkitsee.

Nyt hyväksytty äitiyslaki on eduskunnalta todellinen pohjanoteeraus, sillä se rikkoo erityisesti lasten perus- ja ihmisoikeuksia. Se heikentää isyyden vahvistamismahdollisuutta ja vie joukolta lapsia kokonaan isyyden vahvistamismahdollisuuden pois. Esitys huonontaa näin merkittävästi nykytilaa ja asettaa lapset eriarvoiseen asemaan.

– Isättömyydestä on Suomessa jo sotien seurauksena ollut kokemusta kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Isän kaipuun kipu on kova. Siitä huolimatta isättömyyttä edesautetaan

Myöskään lapsivaikutusten arviointia ei perusteellisesti tehty.

Esitys tuo synnytykseen perustuvan äitiyden ja adoptioäitiyden lisäksi lakiin hämmentävän käsitteen, äitiyden, johon pääsee ilmoitusmenettelyllä , äitiyden, jonka voi myös peruuttaa.

Esitys polkee myös isyyttä ja muuttaa myös isyyden käsitteeksi, josta voidaan luopua toisen naisen hyväksi. Tämä ei ole lasten, ei äitien eikä isien etu.

– Isättömyydestä on Suomessa jo sotien seurauksena ollut kokemusta kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Isän kaipuun kipu on kova. Siitä huolimatta isättömyyttä edesautetaan, Tanus sanoo.

Hän muistuttaa, että esitys mahdollistaa, ettei synnyttäjän, äidin, tarvitsisi olla juridisesti nainen.

Esitys sisältää hänen mukaansa myös pykäliä, jotka rajoittavat äitien kanneoikeuksia, pykäliä, jotka velvoittavat lastenvalvojan nostamaan ja ajamaan kannetta toista naista kohtaan, vaikka kumpikaan naisparin osapuolista ei tätä halua eikä vaadi.

– Siis pykäliä, joita naisparin osapuoletkaan tuskin kannattavat.

– Esityksen epäkohtien ja heikkouksien, lasten edun ja lasten ensisijaisten oikeuksien ja äitiyden ja isyyden vahvan merkityksen säilyttämisen vuoksi ainut oikea ratkaisu olisi ollut esityksen hylkääminen. Tarvittavat lakimuutokset olisi voitu tehdä jo olemassa oleviin lakeihin.
Olen tavattoman surullinen Suomen lasten ja kaikkien äitien ja isien puolesta, Tanus sanoo.

 

Ylös