Eduskunta hyväksyi äitiyslain-kristillisdemokraatit äänestivät lain hylkäämisen puolesta

28.2.2018 klo 14:30 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta on hyväksynyt kansalaisaloitteeseen pohjautuvan äitiyslain, jonka käsittelyssä pohdittiin syvälle meneviä eettisiä kysymyksiä. Kristillisdemokraatit oli ainut eduskuntaryhmä, joka kokonaisuudessaan vastusti lakia.

Eduskunta on hyväksynyt äitiyslain äänin 122-42. Äitiyslain ratkaisevassa äänestyksessä oli vastakkain lakivaliokunnan puoltama kansalaisaloitteeseen pohjautuvan äitiyslakiesitys ja kansanedustaja Sari Tanuksen esittämä hylkäysesitys.

Äänestyksessä kristillisdemokraatit oli ainut eduskuntaryhmä, joka kokonaisuudessaan vastusti äitiyslakia.

Kristillisdemokraattien mukaan äitiyslaki rikkoo erityisesti lasten perus- ja ihmisoikeuksia, heikentää isyyden vahvistamismahdollisuutta ja vie joukolta lapsia kokonaan oikeuden isään.

– Esitys polkee isyyttä ja muuttaa isyyden käsitteeksi, josta voidaan luopua toisen naisen hyväksi

– Esitys polkee isyyttä ja muuttaa isyyden käsitteeksi, josta voidaan luopua toisen naisen hyväksi. Esitys mahdollistaa, ettei synnyttäjän, äidin tarvitse olla juridisesti nainen.

– Esitys tuo synnytykseen perustuvan äitiyden ja adoptioäitiyden lisäksi lakiin hämmentävän  käsitteen: äitiyden, johon pääsee ilmoitusmenettelyllä, äitiyden, jonka voi myös peruuttaa, Tanus sanoi lain eduskuntakäsittelyn aikana.

Äitiyslaki koskee naispareja, joille on annettu hedelmöityshoitoja tuntemattomien luovuttajien siittiöillä. Lain pohjalta äidiksi voitaisiin vahvistaa myös synnyttävän äidin naispuoliso, josta tulisi lapsen virallinen äiti jo ennen lapsen syntymää.

Voit katsoa Sari Tanuksen puheenvuoron äitiyslain 2. käsittelyssä 27.2.2018 tästä linkistä

 

Ylös