Ylen tuore puoluekannatuskysely: Kohua aiheuttanut aktiivimalli nostaa vasemmisto-oppositiota

2.3.2018 klo 10:52 Politiikka Samuli Rissanen

Pääoppositiopuolue Sdp on kiilannut piikkipaikalle Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa. Syyksi arvoidaan hallituksen aktiivimallin ympärillä pyörinyttä kuohuntaa.

SDP on suosituin puolue 21 prosentin kannatuksella, käy ilmi Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta. Ylen edelliseen mittaukseen verrattuna SDP:n kannatus on noussut peräti 2,3 prosenttiyksikköä.

Sdp:n hurjan gallupkirin arvioidaan olevan seurausta kohua herättäneestä hallituksen aktiivimallista, joka otettiin käyttöön vuoden alussa. Vahvaa kannatusnousua näkyi jo Ylen edellisessä mittauksessa niissä haastatteluissa, jotka tehtiin aktiivimallia vastustaneen SAK:n mielenosoituksen aikoihin.

Kokoomus ja SDP taistelevat tällä hetkellä tasaväkisesti kärkipaikasta

– SDP:n kannatus on lähtenyt nousuun tammikuun aikana ja helmikuun mittausjaksolla SDP nousi suurimmaksi. Kokoomus ja SDP taistelevat tällä hetkellä aika tasaväkisesti kärkipaikasta, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja Ylelle.

Kakkospaikalla on pitkään reilussa gallupjohdossa paistatellut kokoomus 20 prosentin kannatuksella ja kolmantena pääministeripuolue keskusta 17 prosentin kannatuksella. Sekä kokoomuksen että keskustan kannatus on ollut laskusuunnassa helmikuussa.

Myös muut vasemmisto-oppositiopuolueet nostivat osakkeitaan helmikuussa: Vihreät on neljäntenä 14,5 prosentin kannatuksella. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 8,9 prosenttia äänestäjistä.

Perussuomalaiset sen sijaan ovat reilun prosenttiyksikön laskussa; nyt puoluetta kannattaa 8,5 prosenttia äänestäjistä.

Kristillisdemokraattien kannatus on hyvin lähellä tammikuun lukemia eli 3,3 prosenttia. RKP:ta kannatti helmikuussa 2,9 prosenttia ja sinisiä 1,6 prosenttia äänestäjistä.

Yle teetti kyselyn Taloustutkimuksella, joka teki puhelinhaastattelut 7.–28. helmikuuta välisenä aikana. Mittausta varten haastateltiin 2 710 henkilöä.

Ylös