”Maakuntavaalien ehdokaslistoja lyhennettävä” – Essayah muistuttaa vaalijärjestelmän muutenkin suosivan suuria puolueita

3.3.2018 klo 18:00 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pelkää maakuntavaalien äänestysprosentin jäävän alas. Hän haluaa lyhentää ehdokaslistoja. – Vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita, ehdokasasettelussa ei kannata antaa tasoitusta, Essayah muistuttaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah esittää, että maakuntavaalien ehdokaslistoja lyhennettäisiin niin, että ehdokkaita saisi olla yhtä listaa kohti enintään niin paljon, kuin on maakuntavaltuustopaikkoja.

Eduskunnan käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaan jokainen puolue saisi asettaa ehdokkaita puolitoista kertaa niin paljon, kuin maakuntavaltuustoon valitaan jäseniä. Periaate on sama kuin kuntavaaleissa.

Essayah on kokenut poliitikko, joka on itse ollut ehdokkaana niin kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa ja jopa presidentinvaalissa. Lisäksi hän on puoluesihteerinä aikanaan vetänyt muutamat vaalit.

Essayah pelkää tuoreen tutkimustuloksen toteutumista maakuntavaaleissa. Äänestysprosentti on jäämässä alhaiseksi.

–   Maakuntavaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä jopa EU-vaaleja pienemmäksi tuoreen Kunnallisalan Kehittämissäätiön KAKS tutkimuksen perusteella.

Lisäksi maakuntavaaleissa on täysin uudet vaalipiirit, ja äänestäjille uusi ja vaikeasti hahmottuva päätöksenteon kokonaisuus.

– Valtava ehdokasmäärä ei ainakaan lisää äänestysinnokkuutta, Essayah arvioi.

Essayah on kokenut poliitikko, joka on itse ollut ehdokkaana niin kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa, eurovaaleissa ja jopa presidentinvaalissa. Lisäksi hän on puoluesihteerinä aikanaan vetänyt muutamat vaalit.

– Yksinkertaiset listat ovat myös ehdokkaiden kannalta järkevämmät. Kaikki halukkaat varmasti mahtuvat mukaan, ja valitsematta jääneiden ehdokkaiden suuri joukko pienenee edes hiukan.

Essayah ei kuitenkaan lämpene RKP:n ja Vihreiden esittämälle ajatukselle rajata kansanedustajien vaalikelpoisuutta maakuntavaaleissa.

– Niin kauan kuin vaalipiirijako- ja d´Hontin vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita, ehdokasasettelussa ei kannata antaa tasoitusta, hän huomauttaa.

– Tulevaisuudessa kun mahdolliset maakuntavaalit ja kuntavaalit järjestetään yhtä aikaa, pohdinta lienee puolueissa näiden vaalien ehdokasasettelun kesken helpompaa.

 

Ylös