Billy Grahamin hautajaisissakin puhutteli vahvimmin evankelistan urallaan julistama yksinkertainen sanoma

4.3.2018 klo 19:42 Ulkomaat Samuli Rissanen

Evankelista Billy Grahamin hautajaisiin osallistunut rovasti Pauli Tuohioja oli mukana Grahamin Missio Helsingissä vuonna 1987. Hän kertoo, että evankelistan hautajaisissakin puhutteli voimakkaimmin Grahamin urallaan julistama yksikertainen sanoma.

Noin 2300 kutsuvierasta, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä varapresidentti Michael Pence saattoi evankelista Billy Grahamin haudan lepoon perjantaina Charlottessa, Pohjois-Carolinassa.

99-vuotiaana kuolleen Grahamin hautajaiset pidettiin Billy Graham-kirjaston pihalle pystytetyssä ”telttakatedraalissa” eli samantapaisessa teltassa, jossa Graham aloitti uransa saarnamiehenä.

Suomesta kutsun hautajaisiin olivat saaneet kirkkoneuvos Pekka Huokuna sekä rovastit Hannu Nyman ja Pauli Tuohioja.

Tuohioja kertoo KD-lehdelle lähettämässään kirjoituksessa, että vaikuttavinta hautajaisissa ei kuitenkaan ollut suuri väkimäärä, vierailijoiden asema tai mediajulkisuus.

– Merkittävintä oli se sanoma, jota Billy Graham yli seitsemänkymmentä vuotta kestäneellä evankelistan urallaan julisti: ”Ihminen saa syntinsä anteeksi vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen, yksin Hänessä ihminen omistaa anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän”

– Merkittävintä oli se sanoma, Billy Graham yli seitsemänkymmentä vuotta kestäneellä evankelistan urallaan julisti ja jonka monet puhujat tiivistivät hänen lauseeseen: ”Ihminen saa syntinsä anteeksi vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen, yksin Hänessä ihminen omistaa anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän”, Tuohioja kertoo.

Rovasti Pauli Tuohioja Billy Graham Library-kirkon edessä.

Billy Graham ei väsynyt julistamaan sanomaa ja hän käytti ennakkoluulottomasti uutta tekniikkaa. Hänen kuudella mantereella toteuttamat 185 isoa evankelioimistapahtumaa tavoittivat yli 215 miljoonaa ihmistä.

– Lisäksi tulevat vielä kaikki television, radion, lehdistön ja kirjallisuuden kautta tavoitetut ihmiset, Tuohioja muistuttaa.

Tyypillinen toimintamalli oli, että Billy Graham ei mennyt pitämään kokouksia, vaan paikalliset seurakunnat yhdessä valmistelivat tapahtuman ja hän tuli heidän kutsustaan julistamaan ja auttamaan paikallisseurakuntia.

Tämä toteutui myös Suomessa, jossa Billy Graham on vieraillut vuosina 1954 ja 1987.

Tuohioja oli mukana jälkimmäisen toteuttamisessa. Missio Helsinki keräsi vuonna 1987 olympiastadionille kuuden päivän aikana noin 183 000 kuulijaa. Silloinkin seurakuntien ja järjestöjen varsin laaja yhteistyö mahdollisti tapahtuman ja yhdisti Suomen seurakunnat sen toteuttamisessa.

Grahamin työ jatkuu, sillä vanhin pojista, Franklin Graham, on ottanut Billy Graham Evangelistic Assosiacion -organisaation johdon käsiinsä jo joitakin vuosia sitten.

– Hän toteuttaa vastaavaa toimintaa kuin isänsä. Kaikki lapset ovat omilla tahoillaan julistajia, kirjailijoita ja toiminnassa mukana olevia. Myös lapsenlapsista erityisesti William Franklin ”Will” Graham IV, Franklin Grahamin vanhin poika, on vahvasti kasvamassa evankelistaksi, Tuohioja kertoo.

Ylös