”Vanhukselle tärkeintä on hoitaja, jolla on aikaa”

5.3.2018 klo 11:26 Politiikka Samuli Rissanen

– Jos sote- ja maakuntauudistus joskus valmistuu, on se mahdollisuus ratkaista myös vanhusten hoidon ongelmat. Ratkaisevaa ei ole se, hoitaako vanhuksia kunnallinen vai yksityinen työntekijä. Vanhukselle tärkeintä on hoitaja, jolla on aikaa, kirjoittaa kansanedustaja Sari Tanus SOSTEn Hyvinvointi ja terveys -blogissa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus pohtii vanhustenhoidon suuntaa SOSTEn Hyvinvointi ja terveys-blogissa.

Ympäri Suomea on kuulunut uutisia kotihoidon kriisistä. Hoitajalla saattaa työvuoronsa aikana olla yli kaksikymmentä käyntiä. Kun vanhukset asuvat eri puolilla kaupunkia, kuluu pelkästään matkoihin paljon aikaa. Hoitajan yksittäisen vanhuksen luona viettämä aika on usein vain muutamia minuutteja.

– Kotipalvelun hoitajat toki haluaisivat hoitaa vanhuksia hyvin, mutta käytännössä siihen ei ole aikaa. Yhteiskunta ei anna tarvittavia resursseja. Kotihoidossa hoitotyö on pilkkoutunut irrallisiksi suoritteiksi. Mitään ylimäärästä hoitaja ei voi, eikä ehdi tehdä, Tanus kirjoittaa.

Onko omassa kodissa asuminen ikäihmiselle se paras vaihtoehto vai onko kyseessä sittenkin tapa säästää

Hän kertoo istuneensa kymmenissä kokouksissa, joissa on pohdittu terveydenhuollon rakenteita, kuinka terveydenhoitoa tulisi kehittää ja kenen pitäisi palveluja tuottaa, julkisen sektorin vai yksityisen. Ikään kuin se olisi olennaisin kysymys.

– Noissa kokouksissa ei juuri vanhuksia ole mainittu. Olisiko aika mainita? Yksi olennaisimpia kysymyksiä on, kuinka huolehdimme äideistämme, isistämme, mummoistamme ja vaareistamme.

Tanus kysyy, onko omassa kodissa asuminen ikäihmiselle se paras vaihtoehto vai onko kyseessä sittenkin tapa säästää.

Tuhansissa suomalaisissa kodeissa asuu vanhuksia, joiden ainoa ulkopuolinen kontakti on kodissa pikaisesti käyvä kotipalvelun hoitaja. Näiden vanhuksien suurin ongelma ei ole jokin krooninen sairaus, vaan yksinäisyys.

Tanus ehdottaa osaratkaisuksi kotihoidon ongelmiin hyviksi havaittuja yhteisöllisiä asumismalleja kuten vanhainkotia, ryhmäasumista, palvelu- tai senioritaloa.

– Vanhainkodissa apu on aina lähellä ja palveluja voi kukin saada omien tarpeidensa mukaan. Hoitajien työ on helpompaa ja vaikuttavampaa. Ongelmana on ainoastaan raha. Palveluja saa, jos on rahaa.

Tanus luottaa, että mikäli sote- ja maakuntauudistus joskus valmistuu, on se mahdollisuus ratkaista myös vanhusten hoidon ongelmat.

– Ei ole ratkaisevaa hoitaako vanhuksia kunnallinen vai yksityinen työntekijä. Vanhukselle tärkeintä on hoitaja, jolla on aikaa.

Ylös