Pohjois-Euroopan valtiovarainministerit korostavat yhteisessä kannanotossaan EU-jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan

6.3.2018 klo 09:43 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen, Alankomaiden, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron valtiovarainministerit julkaisivat yhteisen kannanoton Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä.

Suomen, Alankomaiden, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron valtiovarainministerit ovat aamulla julkaisseet yhteisen kannanoton Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämisestä.

Kannanotossa korostetaan muun muassa jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan.

Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo ministeriön sivuilla julkaistussa kolumnissaan, että Suomen näkökulmasta talous- ja rahaliiton keskeiset ongelmat ovat ylivelkaantuminen ja markkinakurin puute sekä valtioiden ja pankkien välinen kohtalonyhteys.

– Suomi korostaa ja on korostanut omissa EMU:n kehittämistä koskevissa kannanotoissaan markkinakuria ja jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan.

– Suomi korostaa ja on korostanut omissa EMU:n kehittämistä koskevissa kannanotoissaan markkinakuria ja jäsenmaiden vastuuta omasta taloudestaan.

Orpon mukaan useat jäsenmaat jakavat Suomen näkemykset joko kokonaan tai osittain.

Orpo kertoo Ylen haastattelussa, että Suomi on hakenut syksystä lähtien aktiivisesti yhteistyökumppaneita samalla tavalla ajattelevista maista.

Orpon mielestä kahdeksan valtiovarainministerin yhteinen kannanotto on olennainen siksi, että se osoittaa ison maaryhmän ajattelevan samalla tavalla.

– Brexitillä on ollut vaikutusta siihen, että tämä suuri uudistamisen prosessi on lähtenyt liikkeelle ja on isoja asioita pöydällä. Siksi on hyvin luontevaa etsiä nyt kumppaneita, Orpo arvioi.

Suomen, Alankomaiden, Irlannin, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Tanskan ja Viron valtiovarainministerit aikovat pitää yhteisessä kannanotossa kertomiaan periaatteita esillä, kun keskustelua EMU:n kehittämisestä tämän kevään aikana käydään.

– EMU:n tulevaisuutta on käsiteltävä kaikkien EU-jäsenmaiden kesken. Yhtenäisyys on keskeinen arvo Britannian EU-eron jälkeiselle unionille. Siksi niistä tulisi keskustella ja päättää yhdessä. Uusien EMU-aloitteiden tulisi olla avoinna myös euroalueen ulkopuolisille maille vapaaehtoiselta pohjalta, Orpo kirjoittaa kolumnissaan.

Hänen mukaansa vahvempi EMU edellyttää päättäväisiä toimia ennen kaikkea kansallisella tasolla ja yhteisten sääntöjen noudattamista.

– Tämä alkaa toteuttamalla rakenteellisia uudistuksia ja kunnioittamalla vakaus- ja kasvusopimusta. Näin luodaan puskureita kansallisiin budjetteihin, jolloin kansallisilla finanssipolitiikoilla on tilaa toimia ja lieventää talouden laskusuhdanteita.

Kahdeksan maan valtiovarainministerien mukaan jatkossa on keskittyttävä aloitteisiin, joilla on kansalaisten tuki.

– Etusijalla tulisi olla pankkiunionin loppuunsaattaminen sekä Euroopan vakausmekanismin (EVM) muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi (EVR), Orpo kertoo.

Päätöksenteon tulisi Orpon mukaan edelleen säilyä jäsenvaltioiden käsissä.

– On tärkeää säilyttää nykyiset äänestyssäännöt nykyisen hallitustenvälisen järjestelmän mukaisena.

Ylös