Essayah esittää rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille mahdollisuutta soveltaa yhdistyslain sääntelyä toiminnantarkastuksesta

9.3.2018 klo 08:38 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esittää rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille mahdollisuutta soveltaa yhdistyslain sääntelyä toiminnantarkastuksesta.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah on jättänyt lakialoitteen, jossa hän ehdottaa, että uskonnonvapauslakiin lisätään viittaus myös yhdistyslain toiminnantarkastussäännökseen.

Hän muistuttaa, että uskonnollisen yhdyskunnan ja erityisesti joidenkin sen seurakuntien toiminta saattaa olla niin pienimuotoista, ettei ole tarvetta tilintarkastajalle, vaan toiminnantarkastus olisi riittävä.

–  Nykyisessä tilanteessa yhteisöt joutuvat asettamaan tilintarkastajan, mistä aiheutuu niille tarpeettomia kuluja

–  Nykyisessä tilanteessa yhteisöt joutuvat asettamaan tilintarkastajan, mistä aiheutuu niille tarpeettomia kuluja. Erilaiset yhteisömuodot eivät ole tässä suhteessa keskenään yhdenvertaisia, Essayah painottaa.

Voimassa olevan uskonnonvapauslain nojalla rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin voidaan soveltaa tietyissä tilanteissa yhdistyslain säännöksiä, kuten sääntelyä tilintarkastuksesta. Sen sijaan uskonnonvapauslaissa ei viitata yhdistyslain säännökseen toiminnantarkastuksesta.

–  Viittauksen puuttuminen yhdistyslain sääntelyyn toiminnantarkastuksesta vaikuttaisi johtuvan siitä, että kyseinen säännös on lisätty yhdistyslakiin vuonna 2010 eli uskonnonvapauslain säätämisen jälkeen. Muutosta uskonnonvapauslakiin ei ole tuossa yhteydessä tehty, Essayah toteaa.

Ylös