Essayah pyysi Orpoa vääntämään rautalangasta: ”Miten annetulla rahoituksella pärjätään ilman terveysasemien tai vanhusten palveluasuntojen alasajoa?”

8.3.2018 klo 19:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pyysi valtiovarainministeri Petteri Orpoa vääntämään rautalangasta, miten annetulla rahoituksella tullaan pärjäämään maakunnissa ilman, että edessä on massiivinen omien terveysasemien tai vanhusten palveluasuntojen alasajo.

Oppositio hiillosti hallitusta rajusti sote-uudistuksessa kustannuksista. Hallitus toi tänään valinnanvapauslakipaketin eduskuntaan sillä evästyksellä, että lakiehdotuksella on sekä menokehitystä kasvattavia että sitä hillitseviä vaikutuksia.

Oppositiosta muistutettiin, että asiantuntija-arvioiden mukaan sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita, kuten kustannussäästöjä ei saavuteta hallituksen ajamalla mallilla.

Sdp:n Eeva-Johanna Elorannan arvioi, että valinnanvapausmalli pikemminkin nostaa kustannuksia.

– Kun hallituksen sote-uudistus kasvattaa kustannuksia, niin aiotteko silloin a) nostaa veroja, b) korottaa asiakasmaksuja vai c) heikentää palveluita? Kansalaisilla on oikeus tietää: vastaus a, b vai c? Eloranta hiosti valtiovarainministeri Petteri Orpoa.

– Maakuntarahoitus ei tule riittämään, ja joudutaan sulkemaan oma terveyskeskus tai siirtämään omat vanhukset sieltä omasta kotikunnasta toiselle puolelle maakuntaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että monissa kunnissa on tehty ulkoistuspäätöksiä, koska hallituksen malli on saanut pelkäämään, että edessä on joka tapauksessa leikkauksia.

– Maakuntarahoitus ei tule riittämään, ja joudutaan sulkemaan oma terveyskeskus tai siirtämään omat vanhukset sieltä omasta kotikunnasta toiselle puolelle maakuntaa.

Essayh pyysi Orpoa vääntämään edustajille rautalangasta, miten on mahdollista, että hallitus hakee mallillaan 3 miljardin säästöjä, kun samanaikaisesti pitäisi varmistaa se, että annetulla rahoituksella tullaan pärjäämään maakunnissa.

– Ilman, että edessä on massiivinen omien terveysasemien tai vanhusten palveluasuntojen alasajo, Essayah lisäsi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat monilla alueilla rapautuneet.

– Terveyskeskukseen ei pääse. Se oli se perimmäinen syy, miksi tähän sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen on lähdetty. Me tiedämme, että muun muassa väestön ikääntymisestä johtuen nämä kulut tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti ensi vuosikymmenen aikana. Siksi me lähdimme tähän, Orpo kertasi.

Ylös