Katupöly on jälleen riesana

11.3.2018 klo 10:16 Kotimaa Samuli Rissanen

Moni oirehtii keväisin, kun ilmassa on runsaasti katupölyä. Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Kun ilma lämpenee ja kadut kuivuvat, katupölyä nousee ilmaan. Tyypillisiä katupölyn aiheuttamia ärsytysoireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina.

Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa. Tällöin Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna.

Huhtikuun lopulla pölyisyys vähenee katujen puhdistuksen ja kevään edetessä.

– Kadut pölyävät eniten vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla. Kun ilmanlaatu on huono, kannattaa välttää vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla. Ilmanlaatua voi seurata osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi kertoo.

Katupöly on erityisen haitallista riskiryhmille

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kenelle tahansa, mutta erityisen haitallista se on riskiryhmille. Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi astmaatikot, pienet lapset, iäkkäät sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.

Katupöly voi pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Näin helpotat oireitasi:

– Siirry puhtaampaan ilmaan, sisälle tai kauemmas liikenteestä ja vältä raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.
– Hoida ja lääkitse oireitasi saamiesi ohjeiden mukaan.
– Jos sinulla on esimerkiksi astma tai sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatauti, vältä ulkoilua huonon ilmanlaadun alueilla.
– Pidä ikkunat kiinni, kun ilmanlaatu on huono.
– Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa. Suodattimet on hyvä vaihtaa keväisin ja syksyisin.
– Kuivata pyykit sisällä.

Ylös