Kiinteistönvälittäjät ennakoivat historiallisen vilkasta asuntokevättä: Uudehkot ja hyväkuntoiset asunnot tekevät kauppansa

12.3.2018 klo 10:36 Kotimaa Samuli Rissanen

Kaikki hyväkuntoiset asunnot, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 90-luvulla, mieluiten 2000-luvulla, ovat kiinnostavimpia. Hankalimpia saada kaupaksi myyjien toivomaan hintaan ovat 1970-luvulla valmistuneet pientalot, joissa on esimerkiksi alapohjan rakenteessa aikakaudelle tyypillisiä erityispiirteitä.

Suomen Kiinteistönvälittäjien noin 1300 jäsenvälittäjän ennuste huhti-kesäkuun 2018 Suomen asuntomarkkinoista on yhtä valoisa kuin kevätaurinko.

Kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla ja esimerkiksi hyväkuntoisten ja kohtuuhintaisten omakotitalojen kysynnän odotetaan olevan erityisen vilkasta pääkaupunkiseudun kehyskunnissa sekä Turun, Tampereen ja Oulun seudulla.

Huolimatta selvästä kysynnän kasvun ennusteesta hintojen ei odoteta enää kipuavan kuin kaikkein kysytyimmissä asunnoissa.

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan kaikki hyväkuntoiset asunnot, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 90-luvulla, mieluiten 2000-luvulla, ovat kiinnostavimpia.

Hintojen ei myöskään odoteta laskevan paitsi huonokuntoisissa ja remontointia vaativissa taloissa tai taloyhtiöissä. Keskimääräinen kerros- ja rivitalojen hintojen nousuennuste seuraavalle vuosineljännekselle on noin prosentti.

Pääkaupunkiseudulle odotetaan kuitenkin keskimäärin jopa yli 5 prosentin nousua kysynnässä sekä noin 2-3 prosentin nousua keskihinnoissa kerrostaloasunnoissa. Omakoti-, pari- ja rivitaloissa hintatason arvioidaan pysyvän ennellaan kysynnän kasvusta huolimatta.

Koko maassa omakotitalojen keskimääräisten hintojen ennustetaan pysyvän ennallaan tai laskevan hiukan.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry kysyi jäsenvälittäjiltään myös sitä, mikä nyt erityisesti kiinnostaa asunnonostajia. SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin mukaan kaikki hyväkuntoiset asunnot, jotka ovat valmistuneet aikaisintaan 90-luvulla, mieluiten 2000-luvulla, ovat kiinnostavimpia.

– Asunnon ostajat ovat yhä haluttomampia aloittamaan suuret remontit hankkimassaan asunnossa tai pientalossa. Erityisesti lähestyvä putkiremontti vaikeuttaa asunnon oikean hinnan löytämistä myyjän ja ostajan välillä, hän sanoo.

Remontoitavien asuntojen ostamista hidastaa merkittävästi myös se, että remonttiin on hankala saada rahoitusta, kun ostajan käteisvarat menevät pankin edellyttämään omarahoitusosuuteen ja remonttilainaan tarvittavaa lisärahoitusta ei saa ilman omaa rahaa.

Ainoastaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella kysyntä on kovaa vanhoista kerrostaloasunnoista ja esimerkiksi noin 100-vuotiaat talot ovat erittäin haluttuja. Turun alueella erityispiirteenä ovat myös harvinaiset vanhat omakotitalot.

Hankalimpia myydä myyjien toivomaan hintaan ovat 1970-luvulla valmistuneet pientalot, joissa on esimerkiksi alapohjan rakenteessa aikakaudelle tyypillisiä erityispiirteitä, jotka voivat vaatia merkittäviä peruskorjauksia. 70-luvun nopeasti rakennettu kerrostalokanta lähestyy myös kovaa vauhtia putkiremonttivaihetta, jolloin asuntojen hinnat laskevat nopeastikin.

 

Ylös