Pääministeri Sipilä haluaa yhdistää eduskunta- ja eurovaalit – KD:n puoluesihteeri Maanselkä tyrmää

13.3.2018 klo 13:20 Politiikka Kristiina Kunnas

Pääministeri Juha Sipilä uskoo, että eduskunta- ja eurovaalien yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä. KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä tyrmää Sipilän ehdotuksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kannattaa ensi vuoden eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämistä, kertoo Helsingin Sanomat. Hänen mukaansa yhdistäminen kasvattaisi eurovaalien äänestysprosenttia ja helpottaisi äänestäjien vaaliähkyä.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä tyrmää Sipilän ajatuksen. Maanselkä neuvotteli yhdessä muiden puoluesihteerien kanssa vaaliruuhkasta ja ehdotti maakunta- ja eurovaalien yhdistämistä, mihin esimerkiksi Keskusta ei kuitenkaan lämmennyt.

Mieluummin yhdistettäisiin maakuntavaalit ja eduskuntavaalit. – Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä pääministeri Sipilän ehdotukseen euro- ja eduskuntavaalien yhdistämisestä.

Eduskunta- ja europarlamenttivaalit on määrä järjestää lähekkäin ensi vuoden keväällä. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa, europarlamenttivaalit touko–kesäkuussa.

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä on ehdotettu useaan otteeseen viime vuosina. Hallituspuolueista kokoomus ja sininen tulevaisuus ovat jo ilmoittaneet kannattavansa vaalien yhdistämistä.

– Perustuslakiasiantuntijat olivat nimenomaan tätä muutosta vastaan, joten en näe siihen mahdollisuutta, puoluesihteeri Manselkä tyrmää.

– Mieluummin yhdistettäisiin maakuntavaalit ja eduskuntavaalit, Maanselkä toteaa.

Seuraavan kerran Suomessa on määrä järjestää vaalit lokakuussa, kun toimintansa myöhemmin aloittavien maakuntien valtuustoja valitaan. Maakuntavaalien järjestäminen riippuu kuitenkin vielä siitä, hyväksyykö eduskunta sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait ennen kesätaukoa.

Lähteet: STT, HS, kdlehti.fi

 

Ylös