Eduskunta väittelee soten valinnanvapaudesta tänään

14.3.2018 klo 09:00 Politiikka Samuli Rissanen

Sote- ja maakuntauudistuksella on edessään kriittiset kuukaudet eduskunnassa. Hallituksen haasteena on sisäinen oppositio ja suurten kaupunkien kapina. Kiirekin on: Mikäli hallitus mielii saada uudistuksen toteutumaan toivomallaan tavalla, eduskunnan on hyväksyttävä lakipaketti ennen kesätaukoa.

Keskustelu hallituksen korjatusta valinnanvapausesityksestä alkaa eduskunnan suuressa salissa tänään iltapäivällä.

Yli vaaliikausien venyneen soten valinnanvapauslakikin on jo kertaalleen ollut eduskunnan käsitelyssä. Vuosi sitten se karahti perustuslakivaliokuntaan, joka vaati että esitys on kirjoitettava uudestaan.

Uudistusta kritisoivan oppositio lisäksi hallituksen haasteena on sisäinen oppositio ja suurten kaupunkien kapina maakuntahallintoa kohtaan.

Käytännössä valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita yksityisen tai julkisen sote-keskuksen ja hammashoitolan, jonka asiakkaaksi listautuu. Hallituksen mallissa maakunnan liikelaitos tarjoaisi lisäksi kaikki sosiaalipalvelut ja muut terveyspalvelut kuten perhekeskusten palvelut, kouluterveydenhuollon, kotihoidon ja erikoissairaanhoidon.

Tällä kertaa lakipaketin hyväksymisellä on jo kiire: Mikäli hallitus mielii saada uudistuksen toteutumaan toivomallaan tavalla, eduskunnan on hyväksyttävä lakipaketti ennen kesätaukoa.

Sote-uudistukseen kytketyn maakuntahallinnon on määrä olla toiminnassa puolentoista vuoden kuluttua ja ensimmäiset maakuntavaalit pitäisi järjestää jo tulevana syksynä.

Uudistusta kritisoivan oppositio lisäksi hallituksen haasteena on sisäinen oppositio ja suurten kaupunkien kapina maakuntahallintoa kohtaan. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kertonut luottavansa, että maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana.

Kokoomuksen kansanedustajista sote-uudistusta vastaan aikoo äänestää ainakin Elina Lepomäki, jonka kritiikki uudistusta kohtaan on laajaa.

Kokoomuspoliitikkojen kanta sote-uudistukseen onkin merkittävä koko uudistuksen toteutumisen kannalta.

Viime kesänä perussuomalaisen puolueen hajoaminen kutisti hallituspohjaa, ja nyt hallituksen takana on 106 kansanedustajaa, joista eduskunnan puhemies Paula Risikko ei äänestä.

Lakiesityksen kaatumiseen riittäisi se, että kuusi kansanedustajaa hallituspuolueista äänestäisi sitä vastaan yhtenäisen opposition lisäksi.

Tämänpäiväisen lähetekeskustelun jälkeen lakipaketti lähtee valiokuntakierrokselle. Hallituksen asettama tavoite on, että valiokuntakäsittelyn jälkeen laki palautuu suureen saliin päätöksentekoa varten touko-kesäkuun vaihteessa.

Ylös