Essayah vaatii hallitusta korjaamaan ensi vuonna käyttöön tulevan tulorekisterin ongelmat

15.3.2018 klo 18:39 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii hallitusta korjaamaan kansalliseen tulorekisteriin liittyvät ongelmat. Tulorekisteri astuu voimaan vuoden 2019 alussa.  Essayah mukaan työttömyysturvalakia muutettava, jotta tulorekisteristä olisi hyötyä.

Ensi vuonna käyttöön tulevan kansallisen tulorekisterin hyödyt uhkaavat jäädä pieniksi, ellei siihen liittyviä puutteita korjata, arvioi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

– Tulorekisterin hyödyt uhkaavat jäädä pieneksi, mikäli selkeitä puutteita ei korjata välittömästi

Työttömyyskassojen mukaan työttömyysturvalakia pitäisi muuttaa niin, että työttömyysturvassa siirryttäisiin ansainta-ajan tarkastelusta maksuperusteisuuteen.

Ratkaisevaa olisi siis se, milloin työtulo on maksettu eikä se, milloin tulo on ansaittu..

Essayah muistuttaa, että toimiva kansallisen tulorekisteri mahdollistaa myös sosiaaliturvan uudistamisen tulevaisuudessa. Esimerkiksi KD:n kannustava perusturva-malli on rakennettu toimivan tulorekisterin varaan.

Tulorekisteristä selviää reaaliaikaisesti suomalaisten ansaitsemat palkkatulot ja saamat sosiaalietuudet.

Myös työnantajajärjestöt ovat esittäneet huolensa tulorekisterin käytettävyydestä. Työnantajien mukaan tulorekisteri vaatii sosiaalivakuutusten erilaisten tulokäsitteiden yhtenäistämistä, jotta se toimisi optimaalisesti. Jos korjauksia ei tehdä, tulorekisteri vaikeuttaa pienyritysten toimintaa ja voi mutkistaa erityisesti ensimmäisen työntekijän työllistämistä.

 

Ylös