Sari Tanus jättäisi äitiys- ja neuvolapalvelut maakuntien liikelaitosten tehtäväksi

15.3.2018 klo 11:34 Politiikka Samuli Rissanen

– Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut pitäisi jättää maakunnan liikelaitosten tehtäväksi, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Tanuksen mukaan on hyvä, että koulu- ja opiskeluterveydenhuolto on jätetty valinnanvapauden ulkopuolelle maakuntien liikelaitosten tehtäväksi. Samalla on kiinnitettävä huomiota oppilashuollon toimivuuteen ja palveluiden integrointiin, kun kuraattori- ja psykologipalveluiden järjestäminen jää tulevaisuuden kuntien tehtäväksi.

– Huolestuttavaa on se, että äitiys- ja lastenneuvolapalveluita ei ole selkeästi erotettu jätettäväksi valinnanvapauden ulkopuolelle

 

– Huolestuttavaa on se, että äitiys- ja lastenneuvolapalveluita ei ole selkeästi erotettu jätettäväksi valinnanvapauden ulkopuolelle, Tanus arvioi hallituksen korjattua esitystä.

Hän muistuttaa, että kestävä pohja aikuisiän terveydelle luodaan lapsuus- ja nuoruusiässä ja merkittävästi jo sikiöiässä raskausaikana. Äitiys- ja lastenneuvoloilla sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollolla on siten merkittävä rooli.

– Arkkiatri Arvo Ylpön 1920-luvulla alulle panema neuvolajärjestelmä on suomalainen innovaatio ja ylpeyden aihe, joka on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Se vaikutukset ovat olleet kansanterveydellisesti merkittävät, Tanus toteaa.

Esimerkiksi äiti- ja lapsikuolleisuus Suomessa ovat alhaisimmat koko maailmassa. Lähes koko väestön kattavilla rokotuksilla kaikkein vakavimmat tartuntataudit ja niiden jälkitaudit on saatu pääosin hävitettyä.

Tanus muistuttaa, että Suomen todellinen ongelma on terveys- ja hyvinvointierojen kasvu ja syrjäytymisen lisääntyminen eri väestöryhmien välillä. Koko väestön kattavilla terveystarkastuksilla ja avosairaanhoidon palveluilla näitä eroja voidaan merkittävästi vähentää.

– Todellisten kustannussäästöjen synty perustuu hoidon vaikuttavuuteen ja laatuun ja erityisesti ennaltaehkäisyyn sekä varhaiseen ongelmien ja riskien havainnointiin ja niihin puuttumiseen.

– Tässä työssä neuvoloilla on keskeinen rooli. Työhön tarvitaan nykyistä enemmän terveydenhoitajia.

 

Ylös