”Suomalaiset opettivat namibialaiset opettamaan itseään”

26.3.2018 klo 12:56 Kotimaa KD Lehti

– Namibiassa on sanonta, että on kolmenlaisia ihmisiä: mustia, valkoisia ja suomalaisia. Suomalaiset eivät tulleet kuin siirtomaaisännät, vaan he opettivat namibialaiset opettamaan itseään, kuvasi professori Samuel John suomalaisten merkitystä Namibiassa.

Suomen kansallisen rukousaamiaisen arvofoorumin pääpuhujana oli namibialaisprofessori Samuel John, tässä vaimonsa Jeminan kanssa.. – Suomalaiset lähetystyöntekijät julistivat ensin evankeliumiaa, ja heti perään oli terveydenhuollon ja koulutuksen vuoro. Nämä kolme mullistivat namibialaisen yhteiskunnan, sanoi John.

Kristinuskon muutosvoima oli teemana maaliskuun puolivälissä pidetyllä Suomen Kansallisella Rukousaamiaisella ja sen yhteydessä järjestetyssä Arvofoorumissa.

Arvofoorumin pääpuhuja oli Namibian University of Science and Technology -yliopiston dekaani Samuel John.

– Suomalaiset lähetystyöntekijät julistivat ensin evankeliumia, ja heti perään oli terveydenhuollon ja koulutuksen vuoro. Nämä kolme mullistivat namibialaisen yhteiskunnan ja tekivät siitä vapaan maan, hehkutti professori John Suomen osuutta Namibian muutoksessa.

Kommenttipuheenvuoron käytti Namibian Suomen-suurlähettiläs Bonny Haufiku. Hän kertoi namibialaisten ihmettelevän, kuinka kaukaisessa Suomessa annetaan lapsille sellaisia namibialaisia nimiä kuin Martti ja Toivo tai Selma ja Martta. Nämä nykyisin yleiset nimet kertovat siitä arvostuksesta, jota Namibia tuntee suomalaisia lähetystyöntekijöitä kohtaan.

Suomalaiset lähetystyöntekijät julistivat ensin evankeliumia, ja heti perään oli terveydenhuollon ja koulutuksen vuoro. Nämä kolme mullistivat namibialaisen yhteiskunnan ja tekivät siitä vapaan maan. – Namibialaisen University of Science and Technology -yliopiston dekaani Samuel John

VTT Anneli Portman puhui Arvofoorumissa siitä, miten Suomesta tuli Suomi. Hän totesi, että myös Suomessa kristillisyys on tuontitavaraa tuhannen vuoden takaa. Suomeen tuli kristillistä vaikutusta sekä idästä että lännestä. Monet kristillisyyteen liittyvät sanat ovat itäistä lainaa, mutta historiallisista syistä Suomi päätyi osaksi läntistä kristillisyyttä.

Anneli Portmanin mukaan luterilaiset arvot ovat yksi voimakkaimmin suomalaisuuteen vaikuttaneista tekijöistä.

– Kaikki eivät enää tiedosta, että myös hyvinvointiyhteiskunnan juuret ovat syvällä kristillisyydessä. Nyt suomalaisessa yhteiskunnassa on nähtävissä eriarvoistumiskehitystä. Sen seuraukset näkyvät arvomuutoksina, Portman totesi.

Teksti: Jussi Mursula

Mikä rukousaamiainen?

Rukousaamiaistapahtumia järjestetään yli 70 parlamentissa ympäri maailmaa. Kansallisia Rukousaamiaisia on järjestetty Suomessa vuodesta 2015. Rukousaamiainen on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kutsuvierastilaisuus, jolla on liikemaailman, politiikan ja hengellisen elämän vaikuttajia. Rukousaamiaiselle osallistui noin 160 kutsuvierasta, joista 30 ulkomaalaista. Suomen Kansallinen Rukousaamiainen ry:n puheenjohtajana toimii kansanedustaja Antero Laukkanen.
Rukousaamiaiset ovat maailmanlaajuinen liike. Ensimmäinen Kansallinen Rukousaamiainen järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1953 ja siitä eteenpäin vuosittain. Kokoonkutsujana on aina Yhdysvaltain senaattoreiden ja kansanedustajien toimikunta. Puhujana on istuva presidentti.
Ylös