Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King, 39, ammuttiin 50 vuotta sitten – taistelu on edelleen kesken

5.4.2018 klo 00:09 Uutiset KD Lehti

Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Salamurha katkaisi tärkeän työn, eikä taistelu ole vieläkään ohi.

Keskiviikkona 4. huhtikuuta oli tasan 50 vuotta yhdysvaltalaisen kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin kuolemasta. Hän kuoli salamurhaajan luodista 4. huhtikuuta 1968 motellin parvekkeella Memphisissä. King oli vain 39-vuotias.

King kannatti väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta. Hänet muistetaan muun muassa kuuluisasta puheestaan I have a dream (Minulla on unelma), jonka hän piti vuonna 1963 Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa järjestetyn mielenosoitusmarssin osallistujille. Puhetta oli kuuntelemassa noin 250 000 ihmistä.

Puheessaan King sanoi unelmoivansa, että hänen neljä pientä lastaan elävät jonakin päivänä valtiossa, jossa heitä ei arvioida ihonvärin vaan luonteen perusteella.

Nobelin rauhanpalkinnon King sai 1964 juuri väkivallattoman vastarintansa takia.
Vuonna 1967 King tuomitsi Vietnamin sodan ja alkoi kampanjoida köyhyyttä vastaan Yhdysvalloissa.

Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr (1929–68) oli pastori ja teologian tohtori. Hänen saarnansa olivat innoittavia. Niitä on saatavilla myös kirjallisessa muodossa. King puhumassa vapausmarssin tilaisuudessa Washington Temple Church -kirkossa. (Kuva World Telegram & Sun photo, O. Fernandez / Public Domain)

Martin Luther King Jr syntyi tammikuussa 1929 Atlantassa Georgian osavaltiossa pastoriperheeseen. King opiskeli sosiologiaa ja teologiaa, ja hänestä tuli teologian tohtori 1955. Toimiessaan baptistikirkon pastorina King johti vuonna 1955 alkanutta ja vuoden kestänyttä Montgomeryn bussiboikottia. Sillä vastustettiin rotuerottelua paikallisbusseissa.

Vuonna 1963 tohtori King pidätettiin rotuerottelua vastustavien mielenosoitusten jälkeen. Vankilassa hän kirjoitti avoimen, Letter from Birmingham Jail -nimellä tunnetun kirjeen (Kirje Birminghamin vankilasta). Siinä King painotti rasismin väkivallatonta vastustamista.

Nobelin rauhanpalkinnon King sai 1964 juuri väkivallattoman vastarintansa takia.
Vuonna 1967 King tuomitsi Vietnamin sodan ja alkoi kampanjoida köyhyyttä vastaan Yhdysvalloissa.

Kingin murhasi valkoisten ylivaltaa kannattanut James Earl Ray.

King avioitui vuonna 1953 Coretta Scottin kanssa, ja he saivat kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Coretta Scott King julkaisi vuonna 1969 omaelämäkerrallisen kirjan Elämäni Martin Luther Kingin rinnalla (My Life with Martin Luther King, Jr.) Tammi kustansi sen suomeksi 1970.

Lähteet: STT-AFP, kdlehti.fi

 

Minulla on unelma -puhe pääkaupungissa Washington DC:ssä elokuun lopulla 1963. Kuulijoita Lincoln Memorial -aukiolla oli 250 000. (Valokuvan ottajaa ei tiedetä / Public Domain)

 

Ylös