Essayah hämmästelee valinnanvapauspilottien määrärahojen tuplausta: ”Rahat olisi voitu käyttää lapsiperheisiin ja pieneläkeläisiin”

12.4.2018 klo 11:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ihmettelee sitä, että hallitus päätti tuplata sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahat yhteensä 200 miljoonaan euroon. – Rahat olisi voinut käyttää sosiaalietuuksien indeksikorjaukseen.

Essayah`n mielestä kehysriihessä päätetyt takuueläkkeen ja muutamien pienimpien perusetuuksien korotukset ovat tärkeitä, samoin panostukset muuntokoulutukseen.

Todelinen urakka jää kuitenkin seuraavalle hallitukselle: Julkisen talouden suuret kysymykset ja niiden vaikutukset ovat Essayah’n mukaan monelta osin ratkaisematta, etenkin kun sote-uudistuksen vaikutusarviot ovat pitkälti tekemättä.

Lisäksi Essayah ihmettelee sitä, että hallitus päätti tuplata sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahat yhteensä 200 miljoonaan euroon.

– Miksi hallitus laittaa lisää 100 miljoonaa euroa valinnanvapauspilotteihin, kun rahat olisi voinut käyttää indeksikorjaukseen.

– Miksi hallitus laittaa lisää 100 miljoonaa euroa valinnanvapauspilotteihin, kun rahat olisi voinut käyttää indeksikorjaukseen.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus päätti viimeisessä kehysriihessään tuplata sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahat yhteensä 200 miljoonaan euroon.

Essayah’n mielestä panostukset olisi pitänyt käyttää laajemminkin esimerkiksi lapsiperheiden ja pieneläkeläisten tilanteen helpottamiseen. Näiden ryhmien toimeentuloon vaikuttavia leikkauksia ja indeksijäädytyksiä on tällä hallituskaudella tehty lukuisia.

Essayah muistuttaa, että julkisen talouden kannalta suurimmat kysymykset ovat sote- ja sosiaaliturvauudistuksen toteuttaminen sekä se, miten syntyvyyden romahdus saadaan käännettyä.

– Yhä suuria epävarmuuksia sisältävän maakunta- ja sote-uudistuksen henkilöstökulujen harmonisoinnin kustannusvaikutus tulee olemaan melkoinen huomenlahja seuraavalle hallitukselle.

Kehysriihessä hallitus lupasi käynnistää kansallisen lapsistrategian valmistelun, mikä on Essayah pitää oikeansuuntaisena avauksena. Syntyvyyden kääntäminen nousuun on hänen mukaansa  keskeinen kysymys sekä huoltosuhteen että kestävyysvajeen kuromisen kannalta.

– Tulevaisuuden veronmaksukyky ja eläkejärjestelmän kestävyys ovat tulevien sukupolvien käsissä, Essayah muistuttaa.

Ylös