Päivi Räsänen epäilee soten säästötavoitetta-yksistään palkkojen yhteensovittamisesta on tulossa iso lasku

12.4.2018 klo 18:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen epäilee, etteivät hallituksen sote-uudistukselle asettamat säästötavoitteet ole realistisia, sillä yksistään palkkaharmonisoinnista on tulossa iso lasku.

Räsäsen muistuttaa, että hallituksen julkisen talouden suunnitelmassa lasketaan sote-reformista saatavien säästöjen olevan jopa neljä miljardia, joka on hyvin monelta taholta ja monien asiantuntijoiden näkökulmasta kyseenalaistettu.

Räsänen epäilee säästötavoitetta epärealistiseksi, erityisesti soteen liittyvien toimeenpanokustannusten, muun muassa palkkojen yhteensovittamisen eli palkkaharmonisoinnin, vuoksi.

Hän muistutti hallitusta eduskunnan torstaisella kyselytunnilla työtuomioistuimen antamasta tuoreesta ratkaisusta, jonka mukaan Kainuun sote-kuntayhtymässä fysioterapeuttien palkat tulee yhdenmukaistaa korkeimman palkkatason mukaisiksi.

Vuosi sitten arvioitiin, että palkkaharmonisoinnin kustannukset olisivat haarukassa 75:stä aina 700 miljoonaan euroon, ja tällä hetkellä arvioidaan, että palkkaharmonisoinnin kustannukset voivat olla vielä huomattavasti suuremmat.

Vuosi sitten arvioitiin, että palkkaharmonisoinnin kustannukset olisivat haarukassa 75:stä aina 700 miljoonaan euroon, ja tällä hetkellä arvioidaan, että palkkaharmonisoinnin kustannukset voivat olla vielä huomattavasti suuremmat.

– Mikä on nyt hallituksen arvio palkkaharmonisoinnin kustannuksista, millä tavalla aiotte ratkaista tämän ongelman, ja pidättekö todellakin tuota säästötavoitetta edelleenkin realistisena, Räsänen kysyi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen myönsi, että kun maakunnat ovat käyneet neuvottelunsa valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöitten kanssa, on noussut esille monia muutoskustannuksia, kuten tiloihin liittyvät kustannukset, ict-muutoskustannukset ja palkkaharmonisaatio.

Vehviläisen mukaan muutoskustannuksissa on ongelmia kaikissa maakunnissa, ja ne on käytävä huolella läpi.

– Palkkaharmonisaation osalta on tarkoitus edetä neuvotteluteitse, ja se tarkoittaa sitä, että valtakunnallisesti järjestöt neuvottelevat, mutta maakunnissa se tehdään. Olemme huomanneet kyllä nämä työtuomioistuimen ratkaisut tässä aivan viime ajoilta, Vehviläinen vastasi.

Ylös