Laukkanen: Hallitus unohti pitkään velkavankeudessa olleet

13.4.2018 klo 14:03 Politiikka Merja Eräpolku

– Hallituksen panostukset ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi ovat oikeansuuntaisia. Toimet kohdistuvat ylivelkaantumisen ehkäisemiseen. Pitkään velkavankeudessa olleet sen sijaan unohtuivat jälleen, kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) toteaa.

Hallituksen kehysriihessä päätettiin, että talous- ja velkaneuvonnan resursseja lisätään viiden miljoonan euron lisämäärärahalla. Tällä on tarkoitus turvata palvelujen alueellinen saatavuus ja kehittää velkaongelmia ennaltaehkäisevää yhteistyötä. Kuitenkin määrärahoja oli juuri aiemmin leikattu.

Ulosottoon joutuminen on järkyttävä tilanne ja henkisesti raskas hetki. On erittäin hyvä, että sinne lisätään neuvontaa. – Kansanedustaja Antero Laukkanen.

– Totuuden nimissä täytyy sanoa, että kun hallitus päätti siirtää velkaneuvonnan kunnilta oikeusaputoimistoille ensi vuoden alustaa alkaen, hallitus samalla leikkasi kahdeksan miljoonaa talous- ja velkaneuvonnasta. Eli vielä jää kolmen miljoonan euron miinus aiempaan tilanteeseen nähden. Lisärahasta ei siksi pitäisi puhua, Laukkanen muistuttaa.

Hallitus päätti lisätä resursseja velkaneuvontaa erityisesti niiden ihmisten kohdalla, jotka ensimmäistä kertaa joutuvat ulosoton piiriin.
– Ulosottoon joutuminen on järkyttävä tilanne ja henkisesti raskas hetki. On erittäin hyvä, että sinne lisätään neuvontaa, Laukkanen kiittelee.

– Mutta sitten kaikista isoin ryhmä, joka tästä edelleen unohtui – vaikka siitä olen monta kertaa oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa puhunut – ovat nämä 90-luvun suuren laman aikaan ylivelkaantuneet, kuten vanhukset ja sairauseläkkeellä olevat, jotka vieläkin maksavat esimerkiksi takaamiaan lastensa velkoja. Heidän pelastamisekseen ei tullut pennin pyörylää, Laukkanen harmittelee.

Ylös