Sari Tanus: Datasta tullut arvokkain resurssi – Olemme lahjoittaneet pois omien tietojemme hallinnan

13.4.2018 klo 15:25 Politiikka Kristiina Kunnas

– Datasta on tullut maailman arvokkain resurssi. Samalla olemme kuitenkin ikään kuin lahjoittaneet pois omien tietojemme hallinnan, siis ulkoistaneet oikeutemme, kansanedustaja ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen totesi puhuessaan Sitran tilaisuudessa.

Tulevaisuusvaliokunnan jäsen, kansanaedustaja Sari Tanus puhui Sitran Ihmislähtöinen datatalous –tilaisuudessa, jossa lanseerattiin IHAN-hanke.

Sitran järjestämä tilaisuus vaati alustayhtiöiden keräämää dataa saatavaksi sekä uusiokäyttöön että ihmisten hallintaan. Siksi Sitra on käynnistänyt uuden IHAN® – Ihmislähtöinen datatalous -avainalueen.

– On kysymys sinun tiedoistasi ja minun tiedoistani ja siitä kenellä on oikeus näitä tietoja hyödyntää, Tanus muistutti puheessaan.

–  Tämä Sitran järjestämä tilaisuus ei olisi voinut osua parempaan aikaan.

Tanus lausui puheessaan mielipiteen Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin esiintymisestä Yhdysvaltain senaatissa muutamaa päivää aiemmin.

– Oli erikoista katsoa, kuinka tuo maailmanlaajuista dataa hallitseva miljardööri yritti vastata kysymyksiin niin, että tulisi vaikutelma, että asialle tehdään jotain, mutta toisaalta niin, ettei todellisia muutoksia tarvitsisi kuitenkaan toteuttaa.

On kysymys sinun tiedoistasi ja minun tiedoistani ja siitä kenellä on oikeus näitä tietoja hyödyntää. – Kansanedustaja Sari Tanus

Tanus muistutti, että Facebook-kohu nosti laajemminkin keskusteluun sen, kuinka meidän henkilökohtaisia tietojamme kerätään ja hyödynnetään meidän tietämättämme.

–Hyvä niin, jo oli aikakin asian nousta esiin.

Tanuksen mielestä suomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna on erikoista, että olemme antaneet suurille kansainvälisille yrityksille vallan hallita henkilökohtaista dataamme lähes ilman minkäänlaista valvontaa.

– Olemme ikään kuin lahjoittaneet pois omien tietojemme hallinnan, siis ulkoistaneet oikeutemme.

– Valtava määrä yksilöä koskevaa dataa on myös erilaisissa verkkopalveluiden tietokannoissa, julkishallinnon rekistereissä ja yritysten asiakasjärjestelmissä.

–  Datasta on tullut maailman arvokkain resurssi.

Tanus huomautti, että My Dataan ja sen hallintaan pitää jokaisella itsellään olla ensisijaiset määrittämisoikeudet ja -mahdollisuudet.

Tanuksen puheen aiheena oli voiko Muumilaakso haastaa Piilaakson.

–  Voi haastaa ja sillä – siis meillä – on monet mahdollisuudet ei vain haastaa Piilaakso vaan tulla myös edelläkävijäksi My Dataan liittyen.

Tanus kysyi, että kun meistä kerätään dataa, jos sanomisistamme tai tekemisistämme kerättyä tietoa jaetaan ja hyödynnetään vaikkapa kaupallisesti, saammeko siitä asianmukaisen korvauksen.

– Jos tietojamme käytetään, niin tiedämmekö siitä tai pystymmekö hallitsemaan sitä? Tämä on se kaikkein oleellisin kysymys.

Sari Tanus totesi, että tulevaisuusvaliokunnassakin riittää haastetta.

– Meillä lainsäätäjillä on suuria haasteita pysyä mukana tässä kiihtyvässä teknisessä kehityksessä ja sen mukanaan tuomissa käytännön toteutuksissa, Tanus myönsi puheessaan.

Hän totesi, että lainsäätäjän pitäisi pikaisesti säätää yhteiset pelisäännöt datan käytölle ja omistusoikeuksille.

– Yleisen luotettavuuden ja yksilön kannalta yksityisyyden suojan, tietosuojan on oltava ensisijaisia prioriteetteja.

Tietosuoja on Tanuksen mukaan kriittinen tekijä.

– Jos kaikkien Suomen kansalaisten tiedot on säilötty jonkin järjestelmän taakse, pitää moninkertaisesti varmistaa, että järjestelmä ei vuoda. Saadaanko tämä toteutettua? Tanus kysyi.

Tanus onnitteli Sitraa Ihan-hankkeen aloittamisesta.

– Uskon, aivan niin kuin sitralaisetkin ovat sanoneet, että kun me, kansalaiset, julkiset toimijat ja innovatiiviset, vastuulliset yritykset alamme toimia yhdessä, niin alustatalouteen, MyDataan liittyviin haasteisiin löydetään ratkaisut ja omadata voidaan saada ihmisten, yksilöiden itsensä hallintaan ja mahdolliseen uusiokäyttöön.

 

Omadata eli MyData on henkilötietojen hallinnan ja käsittelyn periaate, jonka mukaan ihmisillä on oltava mahdollisuus hallita, hyödyntää ja luovuttaa eteenpäin heistä kerättäviä henkilötietoja (esim. teletunnistetiedot, terveystiedot kuten tiedot yksilön geeniperimästä, energiatiedot, ostotiedot, liikkumistiedot, taloustiedotselvennä ja verkkopalveluihin tallentuva tieto. Suomessa omadata-kokeilut kuuluvat Sipilän hallituksenkärkihankkeisiin. (Lähde: Wikipedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös