Mitkä ovat osuustoiminnan uudet mahdollisuudet? – Yhteisötalous-seminaarissa vastauksia

19.4.2018 klo 09:53 Politiikka Kristiina Kunnas

Mitä on yhteisötalous ja mitkä ovat osuustoiminnan mahdollisuudet juuri nyt? Kysymyksiä ja vastauksia kuullaan Yhteisötalous-seminaarissa lauantaina 21. huhtikuuta Helsingin yliopistolla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Yhteisötalous-seminaarin aiheet ovat  varsin kiintoisat: osuustoiminnan nykyiset mahdollisuudet, eri aatteiden talouskäsitykset, ihmiskasvoinen markkinatalous sekä kansalaislähtöinen talous kilpailutaloudessa.

Ajatushautomo Kompassi sekä eurooppalainen ajatuspaja Sallux järjestävät Yhteisötalous-seminaarin. Se pidetään lauantaina 21. huhtikuuta klo 10–16 Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa viisi. Käynti on Fabianinkatu 33:n kautta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Valtiotieteiden tohtori ja pitkään kansanedustajana toiminut Jouko Jääskeläinen aloittaa seminaarin katsauksella eri aatteiden ja uskontojen talouskäsityksiin. Jääskeläinen toi joitakin pohdintoja esiin äskettäisessä kirjassaan Uutta yhteisöä etsimässä, jossa hän vertailee eri aatesuuntauksia ja myös niiden talousteorioita.

Kristillisdemokraateille yhteisöllisyys on ollut aina tärkeä aihe. Pienet yhteisöt ovat olleet aina ensisijaisia. Talouspolitiikassa Kristillisdemokraatit haluaa tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä. – Esa Erävalo, Ajatushautomo Kompassi

Emeritus professori Arto Lahden aiheena on Voittoakin tärkeämpi – ihmiskasvoinen markkinatalous.

– Työn organisointi on tärkein tuottavuuserojen selittäjä. 1990-luvulla alkoi trendi teknologia-talousjohtamisesta kohti ihmiskeskeistä johtamista, Lahti toteaa.

Professori emeritus Juhani Laurinkari puhuu kansalaislähtöisestä taloudesta kilpailutaloudessa. Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu käsittelee luennossaan osuustoiminnan nykyisiä mahdollisuuksia.

– On erittäin kiinnostavaa kuulla siitä, mitkä ovat tämän hetken yhteisötalouden muodot ja mitkä ne voisivat olla tulevaisuudessa. Nythän on alustataloutta, joukkorahoitusta ja muitakin uusia ilmiöitä, Ajatushautomo Kompassin sihteeri Esa Erävalo toteaa.

– Kristillisdemokraateille yhteisöllisyys on ollut aina tärkeä aihe. Pienet yhteisöt ovat olleet aina ensisijaisia. Talouspolitiikassa Kristillisdemokraatit haluaa tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Pellervon Sami Karhu on viimeinen alustaja ennen luennoitsijoiden yhteistä paneelikeskustelua. Myös yleisö pääsee tenttaamaan panelisteja.

Seminaarin järjestäjiin kuuluva Erävalo muistuttaa, että osuuskuntaliike on lähellä kristillisdemokraattista ajattelua.

–  Osuuskunnat eivät ole isoja keskitettyjä kapitalistisia yrityksiä vaan ihmisten yhteisomistuksessa olevia yhteisöjä.

Yhteisötalous-seminaari 21.4. Helsingin yliopistolla, päärakennus, sali 5

Yhteisötalous-seminaari la 21. huhtikuuta klo 10–16 Helsingin yliopistolla, päärakennus, Fabianinkatu 33, sali 5.
Alustajina Jouko Jääskeläinen, Arto Lahti, Juhani Laurinkari sekä Sami Karhu.
Lisää tapahtumasta https://www.facebook.com/events/189618984987726/  tai kd.fi/tapahtumat

 

 

 

 

 

Ylös