”Israelin olemassaolon oikeutta vastaan käytävä taistelu on maalle vakavampi uhka kuin aseelliset uhkat”

19.4.2018 klo 13:57 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää Israelin oikeudellista asemaa vastaan käytävää taistelua vakavampana uhkana kuin aseellisia hyökkäyksiä.

– Mitä kansainväliseen oikeuteen tulee, Israelilla on sama olemassaolon oikeus kuin Suomellakin, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoi eduskuntaan Israel 70-juhlaseminaariin kokoontuneille Israelin ystäville, suurlähettiläille ja kansanedustajille.

Östmanin vetämä Israel-ryhmä on yksi eduskunnan vanhimpia maakohtaisia ystävyysryhmiä.

Israelin tukeminen sen sijaan on kenties ajakohtaisempaa  ja tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin.

Hän pitää 70 vuotta täyttävän modernin Israelin oikeudellista asemaa vastaan käytävää taistelua vakavampana uhkana kuin aseellisia hyökkäyksiä.

– Ei ole vaikea nähdä, miltä tilanne vaikuttaa israelilaisten näkökulmasta, kun he saavat toistuvasti kuulla syyllistyvänsä vakaviin rikoksiin saamatta kuulla, mitä asetuksia tai pykäliä he ovat rikkoneet.

Yleisimmin Israelia syytetään kansainvälisissä yhteyksissä siitä, että maa rikkoo kansainvälisen oikeuden sääntöjä. On väitetty jopa niin, että Israelin valtion olemassaolo on ristiriidassa kansainvälisen oikeuden kanssa.

Tämänluontoisia kannanottoja on kuultu niin Euroopan unionissa kuin eri EU- maiden parlamenteissakin, kirkkojen ja humanitaarista avustustyötä tekevien järjestöjen johtajien suusta sekä toimittajilta.

Esimerkiksi Länsirannalla olevista siirtokunnista puhuttaessa on yleistynyt väite, että juutalaisasutus Juudeassa, Samariassa ja Itä-Jerusalemissa on laitonta ja rikkoo kansainvälistä oikeutta.

– Näitä kannanottoja on toistettu niin paljon, että väitteistä on alkanut muodostua yleisesti hyväksytty käsitys, Östman sanoo.

Sen sijaan väitteiden esittäjät eivät Östamnin mukana koskaan kerro, minkä nimenomaisen lain tai kansainvälisen sopimuksen perusteella Israelin toiminta olisi laitonta.

– Ei ole vaikea nähdä, miltä tilanne vaikuttaa israelilaisten näkökulmasta, kun he saavat toistuvasti kuulla syyllistyvänsä vakaviin rikoksiin saamatta kuulla, mitä asetuksia tai pykäliä he ovat rikkoneet. Tämä tekee myös puolustautumisen vaikeaksi.

Östman alleviivaa, että Kansainliiton mandaattipäätöstä juutalaisen kansan oikeudesta asua maassaan ei ole missään yhteydessä, eikä miltään osin viimeisen 90 vuoden aikana muutettu, kumottu tai korvattu tai julistettu pätemättömäksi.

Israelin asema kansainvälisessä politiikassa on toki aina ollut erityislaatuinen: Israel omaa Lähi-idän ainoana valtiona demokraattisen yhteiskuntajärjestelmän, ja sillä on kaikki oikeus puolustaa alueellista koskemattomuuttaan sekä velvollisuus huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta.

– Israelin eristäminen ja poikkeuskohtelu YK:ssa on onnistunut valitettavan hyvin. YK:n ihmisoikeusneuvosto on olemassaolonsa aikana tuominnut Israelia enemmän kuin kaikkia muita maailman maita yhteensä, Östman sanoo.

Esimerkiksi vuonna 2007, jolloin Sudanin kansanmurha oli käynnissä ja satojatuhansia ihmisiä murhattiin ja miljoonia joutui pakolaisiksi, ihmisoikeusneuvosto tuomitsi Israelin 22 kertaa ja antoi Sudanille yhden huomautuksen.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on tuominnut Israelin yli 60 kertaa samaan aikaan kuin Syyrian 15 kertaa ja kaikki muut maailman maat yhteensä 55 kertaa.

Kaiken kaikkiaan: YK:n ihmisoikeusneuvosto on tuominnut Israelin yli 60 kertaa samaan aikaan kuin Syyrian 15 kertaa ja kaikki muut maailman maat yhteensä 55 kertaa.

Myös EU:n ja Israelin väliset suhteet ovat rakentuneet pitkälti riippuvaisiksi edistyksestä Lähi-idän rauhanprosessissa. Konsepti on Östmanin mukaan hyvin ongelmallinen ja EU-maiden ja Israelin välinen yhteistyö monella tieteen, taiteen ja kaupan alalla kärsii.

 

Eduskunnan Israel-juhlaseminaarissa kokosi eduskunnan auditorion täyteen Israelin ystäviä, suurlähettiläitä ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän kansanedustajia. (Kuva:Samuli Rissanen)

”Tarvitaan selvitys, kuinka sadat miljoonat suomalaisten avustusrahat on käytetty palestiinalaisalueilla viimeisten 20 vuoden aikana”

Kansanedustaja Peter Östmanin mukaan nyt on aika, että Suomen hallitus aloittaa perusteellisen tarkastelun siitä, kuinka palestiinalaisjärjestöille lähetetyt sadat miljoonat suomalaisten avustusrahat on käytetty viimeisten 20 vuoden aikana.

Östamn on itse tehnyt äskettäin hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella rahoitetusta Israelin vastaisesta kampanjasta.

Hän sanoo, että palestiinalaisten ihmisoikeuksien suurin loukkaaja ei ole Israelin hallitus tai sen armeija, vaan heidän oma hallintonsa. Östman muistuttaa mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksista, mielipiteen- ja uskonnonvapauden loukkauksista sekä lasten ja naisten aseman polkemisesta.

– Vääryydet, joiden kohteeksi palestiinalaiset joutuvat omien johtajiensa toimesta, ovat sellaisia, että koko maailman tulisi puuttua niihin.

Valtaosa Palestiinalaishallinnon taloudesta rahoitetaan edelleen ulkomaisen avun kautta. Östman pitää hyvin valitettavana, ettei avustus ole kohdentunut Palestiinan talouden ja teollisuuden kehittämiseen.

– Tilanne, jossa verorahamme päätyvät epäsuorasti terroristiseen toimintaan, on täysin kestämätön. Vähintä, mitä Suomen hallitus voi tässä tilanteessa tehdä, on jäädyttää avustusrahat palestiinalaisyhteisöiltä kuten Norja ja Tanska ovat tehneet.

Myös EU:n pitäisi Östmanin mielestä tuomita terroriteot hyvin selkeäsanaisesti sekä ilmaista palestiinalaishallinnolle, että heidän valitsemansa tie on väärä.

– Israelilaisten siirtokuntatuotteiden merkinnän ja boikotoinnin sijasta EU:n pääpainopiste tulisi olla rauhanprosessin edistämisessä.

Ylös