”Alle 30-vuotiaiden pätkätöiden lisääntyminen voi alentaa syntyvyyttä entisestään” – Essayah kriittisenä kehysriihen päätöksistä

21.4.2018 klo 18:12 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää joitakin kehysriihen päätöksiä osittain oikeansuuntaisina. Osa päätöksistä on kuitenkin näpertelyä ja vanhojen virheiden paikkailua. – Syntyvyys ei lähde nousuun sillä, että ensin leikataan ja heikennetään ihmisten uskoa tulevaisuuteen, ja sitten vuosi ennen vaaleja hieman paikkaillaan, kansanedustaja Sari Essayah sanoo.

– Kyllä kehysriihessä on joitakin kannatettavia päätöksiä, kuten perusturvaetuuksiin tulleet pienet parannukset, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo KD-Kompassi -haastattelussa.

– Tarvitsemme joustavia työmarkkinoita sekä uusia yrityksiä, jotka voivat ja uskaltavat investoida ja palkata uusia työntekijöitä. Mutta keinojen pitäisi olla sellaisia, jotka eivät aiheuta turhaa epävarmuutta. 30-vuotiaitten määräaikaisten työsopimusten mahdollistaminen on kyllä sellainen riski, joka voi entisestään alentaa syntyvyyttä. – Sari Essayah

Mutta isot talouden haasteet, kuten soteuudistus, tuleva sotu-uudistus ja syntyvyyden kokonaisremontti, eivät Essayah’n mielestä saaneet ratkaisua.

– Miten saamme kansakuntamme uusiutumaan – se ei todellakaan parantunut tässä kehysriihessä, Essayah kritisoi.

Essayah pitää kehysriihen tuloksia paljolti näpertelynä, jolla paikattiin menneitä virheitä.

Palkkaharmonisaatio saattaa olla sellainen kustannus, jota ei ole osattu lainkaan laskea ja huomioida.

Työsopimuslakien muutokset saavat Essayah’n pohdinnoissa sekä varovaista toiveikkuutta että tiukkaa kritiikkiä.

– Tarvitsemme joustavia työmarkkinoita sekä uusia yrityksiä, jotka voivat ja uskaltavat investoida ja palkata uusia työntekijöitä. Mutta keinojen pitäisi olla sellaisia, jotka eivät aiheuta turhaa epävarmuutta. 30-vuotiaitten määräaikaisten työsopimusten mahdollistaminen on kyllä sellainen riski, joka voi entisestään alentaa syntyvyyttä, Essayah toteaa KD-Kompassi -haastattelussa. Kuuntele koko haastattelu täältä.

Kristillisdemokraatit kantaa syvää huolta siitä, että Suomessa syntyvyys on niin alhaisella tasolla.

– Suomessa on varsin jäykät työmarkkinat, ja esimerkiksi Tanskassa ovat väljemmät irtisanomisehdot. Toisaalta työttömälle on siellä alussa korkeampi työttömyysturva. Työmarkkinoille on siellä helpompi takaisin päästä. Kristillisdemokraattien kannustava perusturva olisi tässä hyvä ratkaisu, Sari Essayah muistuttaa.

Sari Essayah KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä, kuuntele uusinta maanantaina 23. huhtikuuta klo 22.35. Merja Eräpolku haastattelee.

Tai kuuntele sivuilla kd.fi tai täältä

Ylös