KD:n Maanselkä samoilla linjoilla professori Uusitalon kanssa: ”Talouskasvu tuuria, harvoin hallituksen ansiota”

21.4.2018 klo 17:03 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä toteaa, että toisille hallituksille käy hyvä tuuri, sillä ne saavat niittää edellisten hallitusten toimien tulosta. – Samoin maailman talouden käänne voi tuntua äänestäjästä istuvan hallituksen ansioilta, Maanselkä pohtii.

Professori Roope Uusitalo arvioi perjantaina 20. huhtikuuta blogissaan, että talouden kasvu voi johtua täysin tuurista eikä suinkaan istuvan hallituksen onnistumisesta tai taloustaidoista.

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professorina ja talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajana toimiva Uusitalo väittää blogikirjoituksessan Suomen Kuvalehdessä, että Suomen talous kääntyi kasvuun tuurilla eikä taidolla.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä on monessa asiassa samaa mieltä Uusitalon kanssa.

– Jopa maailman talouden käänne voi äänestäjästä tuntua istuvan hallituksen ansioilta, Maanselkä muistuttaa.

Uusitalon mielestä isoja työllisyyteen vaikuttavia päätöksiä ei ole tehty.

– Uusia isoja työllisyyteen vaikuttavia päätöksiäkään ei ole viime vuoden kevään jälkeen juuri tehty. Työttömien haastattelut ja työttömyysrekisterien siivoaminen haamutyöttömistä oli aloitettu jo vuoden 2017 alussa. Aktiivimalli hyväksyttiin vasta loppuvuodesta 2017, mutta senkin pääpiirteet olivat keväällä 2017 jo tiedossa, Uusitalo kirjoittaa blogissaan.

– Varovaiset ennustajat eivät tosin varmaan vielä vieneet keskeneräisen hankkeen vaikutuksia ennusteisiin. Viime syksyn veronalennukset tulivat ehkä hiukan yllätyksenä. Työllisyyteen niillä voi olla pieni positiivinen vaikutus. Valtiontalouden alijäämää veronalennukset varmasti kasvattivat.

Edellisen hallituksen toimet, jossa KD oli mukana, ovat rakentaneet pohjan yritysten valoisille näkymille, joista nykyinen hallitus saa sulan hattuun. – KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä

Uusitalo pohtii, että yhteen laskettunakin sellaisia viime vuoden kevään jälkeen tehtyjä päätöksiä, joiden vaikutus ei vielä ollut mukana viimevuotisissa ennusteissa ja jotka olisivat voineet työllisyyteen jo vaikuttaa, ei monta ole.

–  Jos ennusteissa ei ollut pahoja virheitä, johtopäätös on väkisinkin, että talous kääntyi kasvuun tuurilla eikä taidolla, Uusitalo toteaa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä on samoilla linjoilla professori Uusitalon kanssa.

– Uusitalo hyvin osoittaa, että hallitusten tekemien reformien vaikutuksilla on pitkä aikajänne. Mitattavia tuloksia ei synny juurikaan hallituskauden aikana.

Maanselkä samalla tyrmää pääministeri Juha Sipilän lauantaina antaman arvion, jossa tämä kehuu oman hallituksensa saavutuksia ja antaa edelliselle Kataisen-Stubbin hallitukselle arvosanan ”hylätty”.

–  Edellisen hallituksen toimet, jossa KD oli mukana, ovat rakentaneet pohjan yritysten valoisille näkymille, joista nykyinen hallitus saa sulan hattuun, Maanselkä huomauttaa.

– Tällaisia toimia oli yhteisöveron merkittävä lasku, joka on tuonut kansainvälisiä investointeja, nostanut verotuottoa ja luonut työpaikkoja.

–  Toisille hallituksille käy hyvä tuuri, edellisten hallitusten toimet ja maailmantaloudellinen käänne voivat tuntua äänestäjästä istuvan hallituksen ansioilta, Maanselkä päättelee.

Lue professori Roope Uusitalon blogikirjoitus Suomen Kuvalehdessä (20.4.) täältä

 

Ylös