Essayah Jyväskylässä: Sote-kalastelun sijaan oppositio aidosti mukaan päätöksentekoon

28.4.2018 klo 11:08 Politiikka Merja Eräpolku

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah toivoo, että sote- ja maakuntauudistukseen voidaan eduskunnan lainsäädäntötyössä vielä aidosti vaikuttaa ennen lakipaketista päättämistä. Hän pitää huonona – ”sote-kalasteluna” – tapaa, jolla pääministeri Sipilä on kertonut käyvänsä sote-tunnusteluja erityisesti RKP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa.

Saman uutisoinnin yhteydessä on puhuttu Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä ja lääkintähelikoptereista.

– Tällaiset ulostulot vaikuttavat siihen, että asiasisällön parantamiseen tähtäävät esitykset jäävät jalkoihin. Synnytetään kuva lehmänkaupoista, joilla puolueita tai yksittäisiä edustajia yritetään kalastella sote-uudistuksen taakse.

Synnytetään kuva lehmänkaupoista, joilla puolueita tai yksittäisiä edustajia yritetään kalastella sote-uudistuksen taakse.

Jyväskylässä pidetyssä puolueen 60-vuotisjuhlavuoden Kestävää lähimmäisyyttä -maakuntatapahtumassa Essayah muistutti, että lakien eduskuntakäsittely on kesken, ja osa lainsäädännöstä ei ole vielä edes saapunut eduskuntaan.

– Olemme kertoneet jo aiemmin, että meillä Kristillisdemokraateissa on paljon avoimia kysymyksiä, joihin toivomme saavamme selvyyttä eduskuntakäsittelyn aikana. Itse tulen äänestämään punaista, mikäli sote-palveluiden tulevaisuuteen vaikuttaviin isoihin kysymyksiin, kuten kustannusvaikutuksiin, ei saada kunnollisia vastauksia.

Essayah muistuttaa, että valiokuntien kuulemisessa nousee koko ajan esille muutosesityksiä.

– Lisäksi perustuslakivaliokunnan kanta voi olla ratkaiseva asian eteenpäin viemiseksi ja sitä meillä ei vielä ole, totesi Essayah.

Ylös