Paras ja oikea, mutta turhan pieni

2.5.2018 klo 11:00 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kun Kristillisdemokraatit syntyi 1958 oli agraarinen köyhä Suomi juuri selvinnyt sotakorvausten maksuista suurelle ja mahtavalle Neuvostoliitolle. Maallistuminen, vasemmistolaisuuden esiinmarssi sekä turmiolliset tavat, kuten juopottelun lisääntyminen, olivat hälventäneet kristillisyyttä. Huolestuneille tuli hätä. Uusi liike Suomen Kristillinen Liitto nosti kristilliset arvot politiikan keskiöön. Into ja halu toimintaan olivat suuret, tavoitteet korkealla.

Kuusi vuosikymmentä muuttivat Suomen. Maaltamuutto toi väen kaupunkeihin, rakennemuutos vei valtaosan teollisuuden työpaikoista. 60-vuotias puolue on nähnyt 1990-luvun laman ja 2010-luvun talouskriisin jälkeisen putoamisen, josta nouseminen vei odottamattoman kauan.

60-vuotias puolue kamppailee samojen haasteiden kanssa kuin muutkin järjestöt ja yhdistykset: nuoret eivät halua sitoutua, aktiivit vanhenevat, keski-ikä nousee. Talkoot kiinnostavat harvoja, ajasta käydään katkeamatonta kamppailua. Puoluetta lokeroidaan edelleen. Hienot avaukset, kuten kannustavan perusturvan malli, eivät ole vielä nostaneet kannatusta.

Kristillisdemokraatit on kannattajiensa mielestä juuri se oikea, pätevin ja paras. Puolue tähtää sosiaaliseen markkinatalouteen, huolehtii heikoimmista ja ympäristöstä, korostaa ihmisen korvaamatonta arvoa kohdusta saattohoitoon. On vain yksi vika, pienuus. 60-vuotias puolue kamppailee samojen haasteiden kanssa kuin muutkin järjestöt ja yhdistykset: nuoret eivät halua sitoutua, aktiivit vanhenevat, keski-ikä nousee. Talkoot kiinnostavat harvoja, ajasta käydään katkeamatonta kamppailua. Puoluetta lokeroidaan edelleen. Hienot avaukset, kuten kannustavan perusturvan malli, eivät ole vielä nostaneet kannatusta.

Sari Essayah’n puheenjohtajakauteen ovat osuneet sekä maahanmuuttotulva että oikeistopopulismin nousu. Essayah on esimerkillisen suoraselkäinen ja perehtyvä asiapoliitikko, joka karttaa halpahintaista populismia. Eduskuntaryhmä tekee rakentavaa oppositiopolitiikkaa.

Lähes jokaisen suomalaisen kädessä on älypuhelin. Sieltä löytyisi helposti uusi osoite poliittista kotia vaille olevalle. Netissä ovat KD:n kotisivu kd.fi  ja verkkolehti kdlehti.fi, joka on reilun kolmen vuoden aikana julkaissut lähes 4 000 uutista.

Kristillisdemokraatit täytti 50 toukokuussa 2008. Silloin Facebook saatiin suomeksi. Nyt yhteisöpalveluun kuuluu puolet maailmasta. Facebookissakin on KD:n oma sivu.

Puolue haluaa tulla löydetyksi.

 

Kristiina Kunnas aloitti Kristillisdemokraattien KD-Lehden ja kdlehti.fi-verkkolehden päätoimittajana 1. huhtikuuta 2018. Hän toimi aiemmin KD-viikkolehden päätoimittajana 2009–2015.
Ylös