Kitkerät juhlat Jerusalemissa

18.5.2018 klo 16:39 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit on kuulunut Israelin ystäviin koko oman historiansa ajan. Kun puolue toukokuussa 1958 perustettiin, oli Israelin itsenäinen valtio kymmenvuotias ja Suomikin vasta nuori nelikymppinen.

Sari Essayah nähtiin huhtikuussa pääpuhujana Turussa, kun Suomi-Israel Yhdistysten Liitto järjesti Israelin 70-vuotisjuhlan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on eduskunnassa toimivan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja. Silti molemmat joutuvat kohtaamaan välillä kysymyksen, mikä on Kristillisdemokraattien suhde Israeliin.

Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg kertoo KD-Lehden haastattelussa, että suomalaisten rakkaus Israelia kohtaan yllätti hänet. Suurlähettiläs oli osannut odottaa jonkinlaista kiintymystä. Hänet hämmästytti rakkauden suuri määrä. (Lue haastattelu täältä )

Avajaisten turvatoimet olivat äärimmäisen tiukat ja riemu juutalaisten keskuudessa suuri. Pääministeri Netanjahu totesi, että päivä tullaan muistamaan aina. Palestiinalaisten ja arabimaailman viha, sekä verisiksi yltyneet mielenosoitukset rajan toisella puolen Gazassa maustavat Jerusalemin juhlan kitkeräksi

Antisemitismi kuitenkin lisääntyy maailmassa, Euroopassa ja Suomessa. Sitä näkee kristittyjenkin keskuudessa. Östman ja Essayah joutuvat yhä vakuuttamaan, että suomalaiset kristillisdemokraatit tukevat Israelia sen pyrkimyksissä rauhaan Lähi-idässä. Essayah totesi Turun-juhlan puheessaan, että olisi tragedia koko maailmalle, jos Jerusalem jaettaisiin. ”Se on koko maailman ’maailmanperintökohde’, ja Raamatun mukaan Jerusalemissa kaikkien on saatava ylistää Jumalaa”, Essayah muistutti.

Yhdysvallat siirsi Israelin 70-vuotispäivänä 14. toukokuuta suurlähetystönsä Tel Avivista jälleen Jerusalemiin. Presidentti Trump lunasti näin yhden vaalilupauksensa. Yhdysvaltain kongressi oli päättänyt siirrosta jo 1995, mutta aiemmat presidentit eivät olleet toteuttaneet sitä. Avajaisten turvatoimet olivat äärimmäisen tiukat ja riemu juutalaisten keskuudessa suuri. Pääministeri Netanjahu totesi, että päivä tullaan muistamaan aina. Palestiinalaisten ja arabimaailman viha, sekä verisiksi yltyneet mielenosoitukset rajan toisella puolen Gazassa maustavat Jerusalemin juhlan kitkeräksi.

Ylös