KD:n Peter Östman haluaa sijoitussäästötilit Suomeen vielä tällä vaalikaudella

9.5.2018 klo 12:05 Politiikka Samuli Rissanen

– Mikäli suomalaisilla olisi mielekkäämpi ympäristö sijoittaa, se lisäisi varallisuutta ja tukisi lisääntyneiden pääomien myötä kasvua kotimaisissa yrityksissä, pohjoismaisen mallin mukaisia sijoitussäästötilejä Suomeen kannattava Peter Östman sanoo.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman mielestä lainmuutos sijoitussäästötilin mahdollistamiseksi pitäisi tehdä vielä tämän vaalikauden aikana. Tällä hetkellä suomalaisten kotitalouksien varallisuudesta yli 80 miljardia makaa pienituottoisilla pankkitileillä. Nämä varat voisi Östmanin mukaan suunnata tuottavampiin kohteisiin.

Sijoittamisesta tulisikin tehdä kannattavampaa piensijoittajan näkökulmasta.

– Sijoittamisen hyödyt ulottuvat koko yhteiskuntaan. Jos suomalaisilla olisi mielekkäämpi ympäristö sijoittaa, se lisäisi varallisuutta ja tukisi lisääntyneiden pääomien myötä kasvua kotimaisissa yrityksissä, sanoo Östman.

– Tällä hetkellä piensijoittaja joutuu maksamaan pääomaveroa jokaisen myynnin yhteydessä, vaikka tarkoituksena olisi vain muuttaa sijoituskohdetta

Pohjoismaisia sijoitussäästötilejä kannattava Östman teki jo viime syksynä toimenpidealoitteen sijoitustilin luomisesta Suomeen. Vastaava järjestely on olemassa Ruotsissa ja Norjassa.

– Tällä hetkellä piensijoittaja joutuu maksamaan pääomaveroa jokaisen myynnin yhteydessä, vaikka tarkoituksena olisi vain muuttaa sijoituskohdetta, hän muistuttaa.

Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän tulokset eri sijoituskohteiden verokohtelusta julkistettiin viime perjantaina. Työryhmä piti suositeltavimpana mallia, jossa luovutusvoitot olisivat verovapaita sijoitussäästötilin sisällä, mutta osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus olisi järjestelmän ulkopuolella.

Tuottoa verotettaisiin aina varoja nostettaessa, ja sijoitussäästötilistä syntyvät tappiot olisivat vähennyskelpoisia tilin lopettamisen yhteydessä.

Sijoitussäästötilejä voidaan toteuttaa monin tavoin. Työryhmän mielestä tili voisi sisältää muun muassa pörssiosakkeet, sijoitusrahastot ja pankkitilit.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on kertonut pitävänsä tärkeinpänä, että löytyy sijoitussäästötili tai osakesäästötili, joka on yksinkertainen ja helppo.

Ylös