Essayah Kristillisdemokraattien 60-vuotisjuhlan jälkeen: ”Politiikka on rikki siksi, että vaaleihin mennään lupauslistoilla”

12.5.2018 klo 11:10 Politiikka Kristiina Kunnas

– Politiikka on sen vuoksi rikki, että vaaleihin mennään lupauslistoilla. Sen jälkeen takki kääntyy. Se syö politiikan uskottavuutta. Vaaleissa pitää olla kirkastamassa oman puolueen ideologiaa, puheenjohtaja Sari Essayah vaatii.

Puheenjohtaja Sari Essayah’n kevät on täyttynyt Kristillisdemokraattien 60-vuotiskiertueesta sekä politiikan puurtamisesta.

– Meidän juhlavuotta edelsi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlinta. Siitä oli hyvä jatkaa. Kestävää lähimmäisyyttä -maakuntakiertue on käynyt jo lähes kaikissa maakunnissa, puheenjohtaja Essayah kertoo tyytyväisenä.

Pääjuhlaa vietettiin yli 330 hengen voimin Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä 5. toukokuuta.

– Oli hienoa nähdä, että jäseniä oli tullut ympäri Suomen juhlimaan.

Vieraita oli Enontekiöltä ja Pohjois-Suomesta asti aina tänne Helsinkiin ja ruuhka-Suomeen. Oli sellainen fiilis, että meidän aate on levinnyt joka niemeen, notkoon ja saarelmaa täällä kaunissa isänmaassamme. – Sari Essayah KD:n 60-vuotisjuhlasta

Sari Essayah ja aviomies Robert Knapp pääsivät Vanhalla yhteiskuvaan rovasti Eino Pinomaan ja Anna-Liisa Pinomaan kanssa. Kun Helsingin Kristillisdemokraatit perustetttiin keväällä 1958, oli Pinomaa yksi perustajajäsenistä.

– Kyllä oli historian havinaa, Essayah myöntää KD-Kompassi -haastattelussa. Kuuntele koko haastattelu täältä

Hän iloitsee myös sukupolvien kohtaamisesta.

– Samaan aikaan keskuudessamme on vielä perustajajäseniä, ja toisaalta juhlassa oli esiintyjänä yksi nuorimmista valtuutetuistamme, lieksalainen Henriikka Kokkonen, joka tuli valituksi 18-vuotiaana.

– Vieraita oli Enontekiöltä ja Pohjois-Suomesta asti aina tänne Helsinkiin ja ruuhka-Suomeen. Oli sellainen fiilis, että meidän aate on levinnyt joka niemeen, notkoon ja saarelmaa täällä kaunissa isänmaassamme.

– Tänään olemme puolue, joka on vaikuttanut useiden satojen valtuutettujen voimin  mpäri Suomen ja katsotaan nyt, tuleeko meille myös maakuntavaltuutettuja tässä lähitulevaisuudessa. Osa jo odottaa tulevia vaaleja.

Essayah kuitenkin epäilee, että maakuntavaalit voivat siirtyä nyt suunnitellusta lokakuun lopusta tuonnemmaksi.

– Asiat ovat niin pahasti kesken.

Essayah nosti 60-vuotisjuhlan puheessaan keskiöön sen, että Kristillisdemokraatit joutuu usein toimimaan valtavirtaa ja suurta enemmistöä vastaan.

– On silti uskallettava rohkeasti olla näyttämässä oikeaa suuntaa ja olla kompassina, vaikka enemmistö harhailee.

Hän väittää, että politiikka on rikki siksi, ettei tehdä sellaisia päätöksiä, joita on luvattu.

– Vaaleihin on menty kaikenlaisilla lupauslistoilla, ja sitten kun tullaan valituksi, takki kääntyy, ja voidaan tehdä jopa päinvastaisia päätöksiä kuin on luvattu.

– Tällainen syö politiikan uskottavuutta.

Essayah listaa Kristillisdemokraattien tärkeitä ideologisia tavoitteita.

– Vaaleissa niitä olisi kunkin puolueen kirkastettava, eikä annettava turhia lupauksia.

– Kristillisdemokraateille ihmisarvon korostaminen on tärkeää. Se on politiikkaamme ydintä, kuten myös perheen hyvinvoinnin ajaminen. Samoin hyvän saattohoidon vaatiminen kaikille suomalaisille. Haluamme helpottaa ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista, koska työllisyys ja yrittäminen ovat meille tärkeitä, Essayah muistuttaa.

– Näillä eväillä me Kristilisdemokraatit lähdemme vaaleihin. Emme myöskään halua liittovaltiokehityksen jatkuvan EU:ssa, koska lähipäätösperiaate on meille niin tärkeä.

Eduskuntakaudesta on kulunut jo kolme neljännestä. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on enää vajaa vuosi.

– En olisi ikinä uskonut, että tällä vaalikaudella tulisi näin paljon arvoasioita päätettäväksi. Näitä ovat olleet eutanasia, varhaiskasvatuslaki, perhe, avioliitto, isyys ja äitiys.

– Nämä ovat olleet vaikeita ja yhteiskuntaa sekä yksilöä syvälle luotaavia päätöksiä, Sari Essayah toteaa.

– Mutta onneksi koulujen ja päiväkotien katsomuskasvatuksessa voivat säilyä positiivinen uskonnonvapaus, kulttuuristen juurten tunteminen ja suvivirsi.

 

Sari Essayah, KD:n 60-vuotisjuhlavuosi ja politiikan kevät Radio Deissä

Sari Essayah Kristiina Kunnaksen haastattelussa, Radio Dei, la 12. toukokuuta klo 12.50, uusinta ma 14.5. klo 22.35

Kuuntele KD-Kompassi -haastattelu kokonaisuudessaan puolueen kotisivuilta kd.fi tai täältä

 

 

 

Ylös