Sari Essayah: ”Neuvolat paras äitienpäivälahja – näpit irti neuvoloista”

13.5.2018 klo 15:47 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah väittää, että Arvo Ylppö jyrähtäisi nykypäättäjille: ”Näpit irti neuvoloista!”

Sari Essayah puhui lauantaina äitienpäivän aattona Kuopiossa Kristillisdemokraattein 60-vuotisjuhlavuoden maakuntakiertueen toritapahtumassa.

– En todellakaan halua, että sote-uudistus ulottaisi asiakasseteleitä neuvolatoimintaan, Essayah sanoi.

Hän kertoi seuranneensa huolestuneena sote-lakien käsittelyä.

–  Maakunnat voisivat avata neuvolat yksityisille toimijoille. Neuvolat ovat tärkeä tuki äideille odotusaikana samoin kuin perheille lapsen varttuessa.

– Ne ovat olleet vuosikymmenet suomalaisen yhteiskunnan paras ’äitienpäivälahja’, Essayah muistutti.

Asiakassetelin myötä on vaarana, että pitkäaikaisseuranta kärsii, ja herkät kysymykset vaikkapa päihteiden käytöstä tai lapsen oireilusta jäävät kysymättä. – Sari Essayah Kuopiossa

– Suomessa on neuvolatoiminnan ansiosta maailman terveimmät pikkulapset. Neuvoloita tullaan edelleen opiskelemaan maailmalta Suomeen. Raskaana olevista neuvolatoiminta kattaa 99,6 % ja alle kouluikäisten lasten perheistä lähes saman verran.

Kuopion aurinkoinen tori äiteinpäivän aattona. (Kuva Björn Cederberg)

Essayah pelkää, että pitkäaikaisseuranta voi kärsiä ja tiedonkulku pirstaloitua.

– Asiakassetelin myötä on vaarana, että pitkäaikaisseuranta kärsii, ja herkät kysymykset vaikkapa päihteiden käytöstä tai lapsen oireilusta jäävät kysymättä, jotta asiakas ei vaihtaisi neuvolaa. Samoin yhteistyö ja tiedonkulku voi vaikeutua ja pirstaloitua, kun toimijoita on useita.

Kansanedustaja, Lapinlahden kunnanvaltuutettu Sari Essayah muistuttaa neuvolajärjestelmämme olevan edelleen maailman huippua.

–  Lukuisat asiantuntijat esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta eli THL:stä sekä  lapsiasiainvaltuutettu ovat varoittaneet hallitusta siitä, että asiakasseteleiden tuominen neuvolajärjestelmään vaarantaa neuvoloiden yhdenvertaisuuden, jatkuvuuden ja laadun.

Essayah nosti neuvolajärjestelmän luojan ja arvostetun isän, edesmenneen arkkiatrin Arvo Ylpön mukaan puheeseensa.

– Voisin kuvitella Arvo Ylpön jyrähtävän meille nykypäättäjille, että pitäkää näpit irti neuvoloista!

 

Ylös