”Suomessa on yllättävän paljon Israel-rakkautta” – Israelin Suomen-suurlähettiläs hämmästyi
18.5.2018 klo 12:55 Politiikka Kristiina Kunnas
Israelin Suomen- ja Viron-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg rakastui Suomeen heti saavuttuaan kesällä 2016. Hän ei ollut ennen käynyt Pohjois-Euroopassa. – Kylmyys on pukeutumiskysymys. Synkkyys ei haittaa kaamosaikaan. Jos on valo sydämessä, ei pimeys häiritse. (Kuva Kristiina Kunnas)
– Pääsin Suomen kesän vehreyteen ja kauneuteen. Olin tottunut maailman kuumimpiin ja kuivimpiin paikkoihin. Tämä maa lumosi minut heti metsineen ja järvineen, suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg kertoo.
– Tämä on seitsemäs komennukseni, ja ehkä viimeinen. Olen kiitollinen siitä, että pääsin juurilleni Eurooppaan. Se oli suuri lahja, sanoo Israelin Suomen- ja Viron-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg.
Helsinki on Israelin suurlähetystöistä kaikkein pohjoisin. Aiemmin suurlähettiläs on ollut komennuksilla maailman kuumimmissa ja kuivimmissa paikoissa, kuten Intiassa, Etelä-Afrikassa, Egyptissä ja Qatarissa. Suomi on jotain aivan muuta.
– Kylmyys on pukeutumiskysymys. Synkkyys ei haittaa kaamosaikaan. Jos on valo sydämessä, ei pimeys häiritse.
Suurlähettiläs on matkustanut paljon Suomessa ja vieraillut lukuisissa kirkoissa. On ollut poliittisia, virallisia tilaisuuksia ja paljon hänelle tärkeää ruohonjuuritasoa. Israelin 70-vuotista itsenäisyyttä on juhlittu eri puolilla.
– Matkustaminen ja ihmisten tapaaminen ovat loistavia tapoja tutustua maahan. Rakastan musiikki- ja kulttuurielämäänne, ja käyn paljon konserteissa. En ollut koskaan käynyt Pohjois-Euroopassa ennen tänne muuttoani. Ivalo, Inari, Rovaniemi kahdesti, Vaasa, Joensuu, Jyväskylä, Tampere, Nokia, Turku, hän luettelee, ja selviytyy jopa Jyväskylän ääntämisestä kiitettävästi.
Vanhemmat istuttivat minuun ja veljiini kunnioituksen opiskelua kohtaan. ’Opiskelkaa ja osallistukaa, tietoa ja sivistystä ei kukaan voi ottaa teiltä pois’ oli vanhempien viisas neuvo.
– Pidän ihmisistä, opin kohtaamisista. Eivätkä suomalaiset ihmiset ole ujoja, vaikka varautuneita ovatkin. Meissä on paljon samaa: maittemme vaatimattomista raaka-aineista huolimatta olemme menestyneet hyvin. Olemme selvinneet pieninä maina ja kyenneet säilyttämään identiteettimme isojen naapureiden paineessa.
Yllätyksiä tuli. Että suomalaiset juovat niin järjettömän paljon kahvia. Että suomalaiset ovat tango-kansaa. Isosti yllätti myös suomalaisten syvä rakkaus Israelia kohtaan.
– Olin kuullut siitä, ja nähnyt aikoinaan kibbutsien lukuisat suomalaiset vapaaehtoiset. Mutta en tiennyt tämän rakkauden suuruudesta.
Segev-Steinberg on holokaustista selvinneiden vanhempien lapsi. Äiti oli Unkarista, isä Puolasta. Keskitysleirien vapautuksen jälkeen ja Israelin itsenäistyttyä 1948 vanhemmat tulivat Israeliin. 1950-luvulla he perustivat perheen, johon Dov syntyi Tel Avivissa 1957.
– Vanhemmat istuttivat minuun ja veljiini kunnioituksen opiskelua kohtaan. ’Opiskelkaa ja osallistukaa, tietoa ja sivistystä ei kukaan voi ottaa teiltä pois’ oli vanhempien viisas neuvo.
Suurlähettiläs on nähnyt suomalaisten syvän kiintymyksen Israeliin, mutta huomioinut myös antisemitismin eli juutalaisvastaisuuden nousun maailmanlaajuisesti, Euroopassa ja jopa Suomessa.
Iran haluaa pyyhkiä Israelin maailmankartalta. Myös arabimaat ovat nyt radikaalin
islamismin puristuksessa – samoin kuin Eurooppa.
– Olen sitä mieltä, että anti-israelismi, Israelin vastustaminen, on sekin antisemitististä.
Kun palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas sanoi vapun tienoilla, että holokausti oli juutalaisten omaa syytä, moni poliitikko vaikeni.
– En halua kritisoida Suomen hallitusta, mutta pettymyksekseni en ole nähnyt mitään virallista vastinetta. Hiljaisuus on myöntymistä. Holokaustia edelsi ja sitä seurasi hiljaisuus, Segev-Steinberg sanoo vakavasti.
– Lähi-itä on räjähdysherkässä tilanteessa. Iran haluaa pyyhkiä Israelin maailmankartalta. Myös arabimaat ovat nyt radikaalin islamismin puristuksessa – samoin kuin Eurooppa.