”Olisivatpa isovanhempani nähneet tämän” – Israelin Suomen-suurlähettiläällä holokaustista selvinneet vanhemmat

18.5.2018 klo 13:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg ei unohda ensimmäistä työpäiväänsä.

Suomen-suurlähettiläänä aloittava Dov Segev-Steinberg seisoi presidentinlinnan edustalla Helsingissä. Oli 1. syyskuuta 2016, ja hän oli menossa luovuttamaan valtuuskirjansa presidentti Sauli Niinistölle. Orkesteri soitti kansallishymnit: Maamme-laulun ja Hatikvan.

– Seisoin siinä kyyneleet silmissä. Tuntui kuin Hatikva ei olisi koskaan soinut kauniimmin. Kunpa vanhempani ja isovanhempani olisivat nähneet tämän hetken.

Että heidän lapsenlapsensa saa olla täällä itsenäisessä Suomessa itsenäisen Israelin valtion lähettiläänä olisi ollut heille jotain uskomattoman hienoa.

– Pääsin komennukselle tänne Euroopan maaperälle, jossa toteutettiin hirvittävä holokausti 1940-luvulla. Suurin osa suvustani kuoli toisen maailmansodan aikana. Nyt täällä on rauha. Näitä ajattelin kansallislaulujemme soidessa.

Isovanhemmat olivat haaveilleet Israelin syntymisestä.

– Että heidän lapsenlapsensa saa olla täällä itsenäisessä Suomessa itsenäisen Israelin valtion lähettiläänä olisi ollut heille jotain uskomattoman hienoa. Se on suuri voitto juutalaisena ja israelilaisena.

Dov Segev-Steinberg

• Israelin Suomen- ja Viron- suurlähettiläs
• holokaustista selvinneiden vanhempien lapsi, syntyi Tel Avivissa 1957
• työskennellyt aiemmin lähetystöissä Yhdysvalloissa, Intiassa, Egyptissä, Qatarissa ja Etelä-Afrikassa

 

Ylös