Onko politiikka rikki?

21.5.2018 klo 10:45 Kolumnit Sari Essayah

Ideoita politiikan rakenteiden uudistamiseksi on julkaistu pamfleteissa ja kirjoissa, sekä yksittäisten poliitikkojen irtiotoissa. Ei kannata tehdä sitä virhettä, että ylimielisesti sivuuttaa kritiikin ja ajan signaalit. Politiikan tekemisen rakenteet kaipaavat uusia ratkaisumalleja. Hallinnon tehtävä on mahdollistaa pelikenttä ja säännöt; mutta politiikan sisällön ja siihen vaikuttamisen on avauduttava nykyistä helpommin.

Olemmeko niitä, jotka menevät vaaleihin sekalaisilla lupauslistoilla kuin markkinatorien helppoheikit vai pohjautuvatko poliittiset avauksemme siihen, mitä ideologisesti olemme?

Viime kuntavaalien tv-puheenjohtajatentissä politiikkaan ja puolueisiin pettynyt äänestäjä puki sanoiksi sen, mikä monien mielestä on pielessä nykypolitiikassa. Ennen vaaleja luvataan kaikkea mahdollista, ja vaalien jälkeen tehdään jopa lupauksiin nähden päinvastaista politiikkaa. Kuten olemme huomanneet, osa puolueista on jo vaalilaukalle lähtenyt!

Puolueet aliarvioivat äänestäjiä, kun kuvittelevat näiden kaipaavan ideologian kirkastamisen sijaan ostoslistoja. Meillä on puolueena edessä seuraavan vuoden aikana useat vaalit. Olemmeko niitä, jotka menevät vaaleihin sekalaisilla lupauslistoilla kuin markkinatorien helppoheikit vai pohjautuvatko poliittiset avauksemme siihen, mitä ideologisesti olemme?

Me kristillisdemokraatit haluamme hyvää saattohoitoa, emme eutanasiaa, koska ihmisarvo on meille loukkaamaton. Taistelemme hyvän perhepolitiikan puolesta, koska uskomme yhteiskunnan hyvinvoinnin lepäävän perheiden hyvinvoinnissa. Haluamme ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamisen olevan helpompaa, koska uskomme työhön ja yrittäjyyteen sosiaalisen markkinatalouden mukaan. Edistämme kiertotaloutta, koska ”viljely ja varjelu” on aatteemme ydintä. Emme halua lisää byrokratiaa kotimaassa emmekä liittovaltiokehitystä EU:ssa, koska lähipäätösperiaatteen mukaan pidämme päätöksenteon lähellä niitä, joita se koskee.

Myös me kristillisdemokraatit olemme muovautuneet liikkeestä vakiintuneeksi vastuunkantajapuolueeksi. Muistetaan juuremme ja pidetään linja!

Ylös